NHO Service og Handel

Innhold

Se opp for «merking» av boligen

Nyhet, Sikkerhetsbransjen

Publisert

barn laster i bil

Foto: Verisure:

De siste årene har man oppdaget flere tilfeller der innbruddstyver «merker» boligen med en papirbit i dørsprekken, en mynt på trappen eller teip på dørhåndtaket. Hvis disse objektene ikke fjernes, antar tyvene at ingen er hjemme. Gjør venner og naboer oppmerksom på dette når de passer på boligen din i sommer.

Her er gode råd fra vår medlemsbedrift Verisure for å verne deg mot innbruddstyver:

Ti tips til hvordan du sikrer boligen før ferien:
  1. Få det til å se ut som du er hjemme.
    Boligen din trenger ikke å se forlatt ut selv om du er på ferie. Rot gjerne litt med vilje i sofaen, sett en kaffekopp på kjøkkenbenken, la en full papirkurv være synlig og plasser gjerne noe på utsiden som gjør at boligen ser bebodd ut.

2. Rydd vekk verdigjenstander.
Selv om du får det til å se ut som noen er hjemme i sommerferien, bør du likevel rydde vekk synlige gjenstander som er enkle å få med seg og er av høy verdi – som smykker, penger, bærbare PCer, iPader, spillkonsoller og annen kostbar elektronikk.

3. Gjør en avtale med naboen.

Med elektronisk dørlås fra Yale Doorman kan du låse opp og igjen døren med kode eller via mobilen. Da er det enkelt å få naboen, familie eller venner til å stikke innom boligen din og få den til å se bebodd ut når du er på ferie. Få hjelp til å ta inn posten, reklame og avisene, vann blomstene i verandakassen og legg gjerne noen avfallsposer i søppelkassen.

4.Se opp for «merking» av boligen.
De siste årene har man oppdaget flere tilfeller der innbruddstyver «merker» boligen med en papirbit i dørsprekken, en mynt på trappen eller teip på dørhåndtaket. Hvis disse objektene ikke fjernes, antar tyvene at ingen er hjemme. Gjør venner og naboer oppmerksom på dette når de passer på boligen din i sommer.

5. Ikke hjelp innbruddstyven.
Ikke legg til rette for at uvedkommende skal ta seg inn i boligen din. Vær sikker på at du har lukket og låst både ytterdører og vinduer før du reiser. Sjekk også at alle vinduer er hele, rydd unna løse steiner og lås fast eller ta inn stigen og gardintrappen.

6. Skaff deg en solid lås.
Mange innbruddstyver forsøker å bryte seg inn gjennom hoveddøren. Påse at du har en solid lås på hoveddøren som er FG-godkjent, samt sikringsbeslag som reduserer risikoen for at tyven kommer seg inn i boligen. Solide låser på verandadører og vinduer er også smart å ha.

7. Tidsstyr lysene.
Hvis du kobler en lampe til en smartkontakt, kan du selv tidsstyre lysene i boligen. Du kan enkelt programmere når lysene automatisk skal skru seg på og av, for eksempel ved solnedgang/soloppgang, slik at det ser ut som noen er hjemme.

8. Forebygg vannskader.
Steng vanntilførselen til boligen, altså hovedvannkranen, så beskytter du boligen og eiendeler mot vannskader. Pass også på å rense avløpsrenner, takrenner og nedløpsrør for blader, kvister og annet, slik at vannet kan renne fritt.

9. Skru av elektriske apparater.
Ta støpsel ut av stikkontakten på elektriske apparater som ikke er i bruk når du er på ferie, for eksempel brødristeren, kaffetrakteren, TVen, spillkonsoller og mikrobølgeovnen. Da reduserer du risikoen for brann i boligen din ved for eksempel lyn og tordenvær og elektriske feil, og du sparer også litt strøm. Dersom du har installert boligalarm, er det bare å la støpslet på alarmsentralen stå i stikkontakten.

10. Skaff deg døgnovervåket alarm.
Har du installert en boligalarm som er døgnovervåket og koblet til en alarmstasjon, er det alltid noen som passer på hjemmet ditt ved brann, innbrudd eller vannlekkasje. En alarm gjør dessuten en bolig til et svært lite attraktivt innbruddsobjekt for uvedkommende.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt