Regjeringen vil styrke retten til kontant betaling

Publisert

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Regjeringen sender et forslag på høring om styrking av retten til kontantbetaling, etter at bankterminaler landet rundt brøt sammen 16. mai. Dagen før, 17. mai i år, stoppet kortterminalene i Norge å fungere, og skapte utallige køer rundt omkring i landet.

– Det er behov for å klargjøre reglene og styrke forbrukerens rett til kontant betaling. Kontantkrisen som oppsto i forkant av 17. mai i år, viste at kontant betaling også må ivaretas av beredskapshensyn, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

Dagen før 17. mai var de aller fleste bankterminalene i Norge ute av drift i nesten to timer etter en intern it-feil hos Nets. Det oppsto da lange køer utenfor minibanker flere steder i landet.

I forslaget som regjeringen i dag sender på høring, skal forbrukeren ha rett til å betale med kontanter i alle betjente faste forretningslokaler der næringsdrivende selger varer eller tjenester til forbrukere.

De gjeldende reglene i finansavtaleloven er uklare når det gjelder i hvilke betalingssituasjoner forbrukeren har rett til å betale med kontanter.

– Forventningen om å kunne betale med kontanter er sterkest når en vare eller tjeneste selges i et fysisk salgslokale. Slik handel bør være tilgjengelig for alle, også for dem som ikke kan eller ønsker å bruke andre løsninger. Likevel opplever man stadig oftere at butikker ikke tar imot kontanter. Det ønsker regjeringen å gjøre noe med, sier Mehl.

Høringsfristen er satt til 19. desember 2022.

Se mer om saken her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt