Fem tips for brannsikkerhet i julen

Publisert

Ikke forlat levende lys. Vær til stede der lys brenner.

Desember er måneden med flest boligbranner i Norge. Brannrisikoen øker i helgene og på de store festdagene. Her er fem tips til hvordan du sikrer deg mot brann.

I følge den offisielle brannstatistikken fra DSB er det registrert hele 2164 boligbranner i desember her i landet de siste fem årene. Bare i fjor var det over 500 slike branner i årets siste måned, og antallet har økt kraftig de siste årene. Det er helgene i desember, samt julaften og nyttårsaften som utmerker seg med flest branner.

– Med juletrebelysning og levende lys, fyring i peisen og ovnen, festmiddager, økt press på det elektriske anlegget og fyrverkeri som avslutter måneden, er det ekstra viktig å ta forholdsregler når det gjelder brannsikkerheten i desember, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i vårt medlem Verisure.

Slik reduserer du brannrisikoen i julehøytiden:

  1. Ikke forlat levende lys. Vær til stede der lys brenner, slik at du raskt oppdager et eventuelt branntilløp – for eksempel i julepynten. Den som tenner lysene, bør også ha ansvaret for å slukke dem.
  2. Gå aldri fra komfyren når du lager mat! Nesten halvparten av alle branner i Norge starter på komfyren.
  3. Vær hjemme når du fyrer i peisen og ovnen. Bruk tørr og ren ved, og sørg for god utlufting.
  4. Vær oppmerksom på brannfaren ved overbelastning av det elektriske anlegget. Sjekk sikringsskapet jevnlig for svidd lukt og varme sikringer.
  5. Sørg for å ha røykvarslere som fungerer og et alarmsystem som varsler presist og tidlig ved en boligbrann.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt