Ordførerdagen: Felles ansvar for å løse kommunale utfordringer

Det var budskapet fra NHO Service og Handel under Ordførerdagen som gikk av stabelen på Næringslivets hus onsdag 13. mars.

Ordførere, varaordførere og næringssjefer i kommunene i Oslo og Viken deltok på arrangementet som var i regi av NHO Viken Oslo, NHO Service og Handel og Abelia. 

Vi er på lag 

– Vi som sitter i denne salen har en rekke utfordringer som skal løses sammen, poengterte administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, til en fullsatt forsamling.  

Utfordringene hun viste til er det grønne skiftet, hvordan vi skal skape flere arbeidsplasser, og hvordan vi skal inkludere et mangfold av mennesker. 

– Jeg tror vi alle er enige om disse utfordringene. NHO Service og Handel ser på dette som et felles ansvar. Vi er på lag. Vi har mange bedrifter som har en sterk identitet i å løse disse utfordringene, fortsatte hun.  

Felles utfordringer  

Private kommersielle aktører må, sammen med det offentlige, bidra til å løse samfunnets felles utfordringer på best mulig måte. Det er et stort potensial for å øke samarbeidet mellom offentlig sektor og private bedrifter på en rekke sektor- og samfunnsområder. Våre medlemmer, Avarn Security og Insider Facility Solution, representerer bransjene Sikkerhet og Beredskap, og Drift og Service i NHO Service og Handel. Med kraft i stemmene og tydelig blikkontakt med politikerne, gav de et ansikt til hvordan deres medarbeidere skaper verdi til kommunene, men også hvilke utfordringer bransjene møter i dialog med det offentlige.  

Kjell-Frode Vik, administrerende direktør i Avarn Security, mener sikkerhetsbransjen kan bidra til å løse samfunnsutfordringene gjennom teknologi og innovasjon. Foto: NHO Service og Handel

Velferdsstaten er avhengig av gode velferdsløsninger, og sikkerhetsbransjen kan bidra til å løse samfunnsutfordringene gjennom teknologi og innovasjon, sa administrerende direktør i Avarn Security, Kjell-Frode Vik. 

Han viste blant annet til at utfordringer innenfor boligmangel og sykehjemsplasser kan løses ved at eldre får installert sikkerhetsalarmer i for eksempel kjøleskap, på baderom og i medisinskrin, slik at de kan bo hjemme lengre.  

– Alarmer i kjøleskap sikrer at eldre får i seg mat. Dersom kjøleskapet ikke har vært åpnet på morgenen kan vi tilkalle hjemmehjelpen eller vektere, eller i tospann, hvis det er behov for det. Vi tror at dette kan gjøres på en god måte. En ting er det offentlige som er nødt til å se på hva som kan gjøres for å spare penger. Vi mener også at private og familier er villige til å betale det lille ekstra, som kommunene ikke kan ta seg råd til.  

Prispress 

For å skape et enda bedre samarbeid med det offentlige, pekte Vik på utfordringer ved anbudsprosessene. For å kunne løse samfunnsutfordringer og skape verdi til kommunene var han tydelig på at offentlige anbud må innrettes på en slik måte at det skaper konkurranse på like vilkår. På den måten kan både offentlige og private kommersielle aktører bidra til å løse samfunnets felles utfordringer på best mulig måte. 

– Begynn å spørre etter fagarbeidere i anbudene. Da kan vi konkurrere på lik linje med andre aktører. Hvis det er laveste pris som gjelder så vil vi tape.  

Også Hege Wilsbeck, direktør drift i Insider Facility Solutions, mener prispress i anbudsprosesser utkonkurrerer mange private aktører og bidrar til utfordringer i samarbeidet mellom det offentlige og det private.  

– Det er mange private aktører som ikke kan være med på offentlige anbud fordi vi opplever at pris veier mest. Vi opplever at det settes krav til kvalitet, men til syvende og sist så handler det om pris, og så blir det et rigid rammeverk som det er vanskelig å forholde seg til. I de verste tilfellene kan dette ødelegge tilliten i samarbeidet. 

 

Hege Wilsbeck, direktør drift i Insider Facility Solutions, ønsker et mer fleksibelt rammeverk, og mener samarbeidet mellom offentlig og privat sektor bør preges av større grad av tillitt og dialog. Foto: NHO Service og Handel

Stolte jobbskapere

Hun fortalte stolt hvordan hennes medarbeidere, hver dag, skaper verdi for de enkelte kommunene. Insider Facility Solutions er Norges ledende servicebedrifter innen Facility Management, renhold, kantinedrift og eiendom-service.  

– Drift og Service representerer 22.000 årsverk, og mange titusen mennesker har sin arbeidshverdag her. De gjør rent, lager mat, vedlikeholder og reparerer. Jeg tør å påstå at uten disse menneskene hadde deres kommuner ikke fungert, sa Wilsbeck.  

– Disse menneskene bor, arbeider og betaler skatt i de kommunene de jobber i. Drift og Service er stolte jobbskapere og rekrutterer bredt fra hele samfunnet. Hos oss er det plass til alle. 

For å løse mange av de kommune utfordringene var hun tydelig på at samarbeid, dialog og tillit er tre forutsettinger for å lykkes. 

– Vi har et stort potensial til å løse mange flere oppgaver effektivt sammen. Samtidig ønsker vi oss et annet rammeverk. Vi ønsker oss mer tillitt og mer dialog slik at vi kan gjøre endringer underveis.  

Hun viste til manglende fleksibilitet i avtalene som en stor utfordring. Et eksempel hun viste til var innenfor renhold hvor det foreligger et godt anbudsdokument og hvor det gjennomføres befaring for så å starte opp prosjektet. Underveis viser det seg vanskelig å få tak i medarbeidere som skal gjøre rent på 20 skoler innen klokken 08 på morgenen 

– I slike tilfeller er det vanskelig å endre avtalen både når det gjelder arbeidstid eller metode. Vi trenger å tenke nytt, og vi trenger å tenke ressurser og kvalifikasjoner. Vi må ha kontrakter med et godt rammeverk, og med god dialog og med mulighet for endring som kan gi forbedring og innovasjon.  

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!