NHO Service og Handel

Innhold

- Jeg ser for ofte kvinner som nesten unnskylder seg for at de er på jobbintervju

Nyhet, Arbeidsliv, Handel

Publisert

walberg

Nina C. Walberg, leder av Data & Insight i vår medlemsbedrift Kolonial.no. (Foto: Javad Parsa).

Nina C. Walberg, leder av Data & Insight i vår medlemsbedrift Kolonial.no, er kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner av ODA-Nettverk og Abelia.

Norges 50 fremste tech-kvinner i 2021

Det er ODA-Nettverk, Nordens ledende nettverk for kvinner i tech, samt NHO-foreningen Abelia, som står bak kåringen. Formålet er å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse i næringslivet. Mer her

- Nina C. Walberg, hva syns du om denne måten å løfte frem kvinnelige ledere?

-Jeg tror dette er et positivt virkemiddel vi bør bruke for å gi oppmerksomhet til kvinnelige ledere! Ryggmargsrefleksen henger nok personlig litt igjen i at jeg jo ikke vil bli løftet frem på grunn av mitt kjønn, men heller hva jeg har oppnådd. Jeg ser dog viktigheten av å bruke ulike virkemidler for å fremme likestilling i samfunnet og ikke minst næringslivet. Jeg tror ikke vi hadde sett samme aksept for likedeling av foreldrepermisjon uten fedrekvote eller tilsvarende fremvekst av dyktige kvinner i topplederstillinger og styrer uten kvoteordninger. Vi kan glede oss til dagen vi kan ta vekk disse midlene, men inntil videre trenger vi positivt fokus, som denne kåringen, og virkemidler for å komme dit.

- Hvor viktig er det med rollemodeller for kvinner som ønsker å gjøre karriere?

-Jeg tror det er utrolig viktig. Jeg vokste opp med flere sterke kvinner rundt meg som turte gå inn i verv og lederroller. I ettertid ser jeg at det har gjort at jeg tok det som en selvfølge at jeg kunne også "selv om" jeg var jente. Eksempelvis tror jeg også dette gav meg mot til å gi blaffen i rådgiveren på videregående som mente at jenter ikke hadde noe å gjøre i fysikken, og var én av to som turte å ta høyeste nivået i fysikk, matte og kjemi samtidig, og gå videre på sivilingeniørstudiet. Dette burde jo være en selvfølge!

-Under studiene og i arbeidslivet har jeg i liten grad tenkt over at jeg i mange sammenhenger har vært i mindretall eller den eneste kvinnen, og har ikke latt dette stoppe meg. Men jeg må si det har vært desto mer inspirerende de gangene jeg har hatt muligheten til å jobbe med dyktige kvinner. Jeg har forøvrig vært i miljøer der det har vært "nok" kvinner slik at det har vært en god kultur, men kjenner flere i andre bransjer som selv de siste ti årene har blitt utsatt for mye ugreit i enda mer mannsdominerte miljøer.

- Hva har blitt bedre og hva bremser for kvinner som ønsker å gjøre karriere i arbeidslivet sett fra din stol?

- Som nevnt har det blitt mye enklere for alle de fantastiske pappaene der ute å få tilbringe halve permisjonen med barna sine. Dette setter en helt annen standard for likestilling ved at de fra start får selvtilliten til å ordne alt hjemme, bli kjent med kjøkkenkluten og ta vare på barn. Det har også blitt mer akseptert å ta kortere permisjon for kvinner, noe som tidvis har vært skamfullt. Jeg elsker mine to jenter, men har gledet meg skikkelig til å komme tilbake til jobb begge ganger. Personlig synes jeg det var litt spesielt da min leder i en av permisjonene avskrev meg for ett år da jeg ble gravid. Vi har fortsatt en god vei å gå her.

-Ellers tror jeg vi også trenger å bli flinkere til å ta fart og tørre, og her tror jeg jo igjen kvinnelige rollemodeller kan bidra om de også kan vise seg som menneskelige. Et eksempel er å selge seg selv i intervjuer eller tørre å søke jobber i førsteomgang. Jeg opplever at vi i mye større grad må drive oppsøkende virksomhet for å finne kvinnelige kandidater til stillinger, både eksternt og internt. Jeg ser alt for ofte kvinner som nesten unnskylder seg for at de er der på intervjuer, mens jeg på samme måte opplever mye oftere å avsløre manglende kompetanse hos menn som ikke mangler selvtillit og tenker de finner ut av det. Ser man på antall kvinner og deres prestasjon i høyere utdannelse er det ikke noe tvil om at kompetansen og det faglige grunnlaget er der. Vi må alle bidra til å gi dem plass slik at de kan bygge selvtilliten i praksis og bidra med alt det bra de har i seg i næringslivet og samfunnet!

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt