Frykten for konkurs øker

Nyhet, Arbeidsliv

Publisert

Anne-Cecilie Kaltenborn, NHO Service og Handel-sjef

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør for NHO Service og Handel.

NHO Service og Handel ber myndighetene om å bidra til at tjenestenæringen får holde hjulene i gang. Et viktig bidrag er å fortsette å kjøpe tjenester fra private.

En fersk medlemsundersøkelse fra NHO Service og Handel viser at 46 prosent av bedriftene  frykter konkurs som følge av koronakrisen. Dette er en økning på 5 prosentpoeng iløpet av en uke.  

- Akkurat nå er Norge og resten av verden inne i en krevende tid. For mange innen tjenestenæringen er det akutt likviditetskrise. Flere av våre bedrifter må velge hvilke regninger de skal betale, fordi pengene ikke strekker til. Dette er noe som offentlige instanser, private kunder og underleverandører merker og må ta hensyn til, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Kan gjøre en forskjell 

Sammen med bedrifter innen reiseliv er service- og handelsbedriftene blant de som er hardest rammet av koronakrisen. Hele 49 prosent sliter med å betale løpende utgifter, viser medlemsundersøkelsen.

- Dette er en tid hvor næringsvennlige kommuner kan gjøre en stor forskjell ved å vise en forståelse for situasjonen private bedrifter står i akkurat nå, sier Kaltenborn. 

Berger arbeidsplasser

- Jeg vil oppfordre kommuner, fylker, etater og direktorattil å fortsette å kjøpe tjenester fra private. Dersom det er noen reguleringer eller avklaringer som er nødvendig for at et prosjekt kan settes i gang, så er dette tiden å gjøre det. Jeg vil også oppfordre til å betale fakturaer i løpet av 2-10 dager, i stedet for 30 dager som er vanlig.

- Ikke benytt force majeure til å avslutte en avtale som er viktig for en bedrift, hvis det ikke er helt nødvendig, legger Kaltenborn til.

- Dette kan være avgjørende for tusenvis av arbeidsplasser innen tjenestenæringen, sier Kaltenborn.

Hovedfunn i medlemsundersøkelsen: 

  • 46 % av bedriftene frykter konkurs (opp fra 41 % forrige uke).
  • 81 % har gjennomført permitteringer (opp fra 76% forrige uke).
  • 84 % har planer om å gjennomføre permitteringer i løpet av kort tid.
  • 49 % har likviditetsproblemer (opp fra 41 % forrige uke).

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!