Tjenestesektoren permitterer fortsatt flest: - Krisen er langt fra over

Nyhet, Arbeidsliv

Publisert

#205

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

En fersk medlemsundersøkelse viser at konkursfrykten synker i tjenestesektoren, men krisen er langt fra over.

Forrige ukes medlemsundersøkelse fra NHO Service og Handel, som representerer noen av bransjene som er hardest rammet av koronakrisen, viste at hele 46 prosent av bedriftene fryktet konkurs. Nå er tallet nede på40 prosent.

En av årsakene til nedgangen i konkursfrykten, er trolig lanseringen av den nye kompensasjonsordningen.

- Mange bedrifter hos oss ble pålagt å stenge dørene med kun få timers varsel. Derfor er gledelig å se at bedriftene våre har tiltro til tiltakspakkene, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, som roser samarbeidet mellom NHO og regjering og storting.

- Vi har ment at en slik kompensasjonsordning var uunngåelig, og vi er glade for at regjering og storting har lyttet til oss. Men antall bedrifter som frykter konkurs er fortsatt skremmende høyt. Dette viser at krisen er langt fra over, sier Kaltenborn, som minner om at marginene er mindre i tjenestesektoren enn i industrien.

Vil sette dype spor

Undersøkelsen viser at 46 prosent av medlemmene i NHO Service og Handel har problemer med å dekke løpende kostnader. Her har det vært en nedgang på 3 prosentpoeng i løpet av ei uke.

- Det er ikke tvil om at det vil sette dype spor - ikke bare tjeneste- og handelsnæringen - men hele det norske næringslivet, sier Kaltenborn.

- Dette er en likviditetskrise, men det er også en forvaltningskrise, eller kall det en administrasjonskrise. Hva betyr det? At vi må akseptere en enkel og bred kompensasjonsordning som man er i stand til å sette ut i livet på kort tid.

Hold hjulene i gang

Hun oppfordrer alle som har mulighet til å bidra til at bedrifter kan holde hjulene i gang, om å gjøre det.

- Nå må vi sørge for å holde hjulene i gang. Her kan både privatpersoner, kommuner, fylker, etater og andre private virksomheter bidra. Dette er tiden for å gjøre investeringer, starte prosjekter og kjøpe tjenester fra private. Dette vil redde arbeidsplasser og bedrifter, sier Kaltenborn.

Hovedfunn i medlemsundersøkelsen:

  • 40 % av bedriftene frykter konkurs (ned fra 46 % forrige uke).
  • 82 % har gjennomført permitteringer (opp fra 81% forrige uke).
  • 75 % har planer om å gjennomføre permitteringer i løpet av kort tid (ned fra 84 % forrige uke).
  • 16 % har planer om oppsigelser (ned fra 20 % forrige uke).
  • 46 % har likviditetsproblemer (ned fra 49 % forrige uke).

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!