-Hva er du redd for, Davidsen?

Iselin Haugo, praktikant i NHO Service i 2010

Iselin Haugo er sykepleierstudent og sentralstyremedlem i Unge Høyre. (Foto: Baard Fiksdal).

- Hva er du redd for Davidsen, skriver praktikant i NHO Service, Iselin Haugo i et innlegg i Dagbladet.

Iselin Haugo, Sykepleierstudent og Sentralstyremedlem i Unge Høyre er praktikant i NHO Service i 2010.

I sin kronikken om privat velferd i Dagbladet 10. september, hevder leder av Fagforbundet, Jan Davidsen og medforfatterne at  kommersielle selskaper er i ferd med å ”erobre den norske velferdsstaten”. Endelig, sier jeg!

For, ærlig talt, hva er galt med at det er flere som kjemper om å være best mulig? Hva er galt med at sykepleiere har flere arbeidsgivere å velge mellom ?  Davidsen og Co tegner et bilde av privatdrevet omsorg, som jeg som sykepleierstudent ikke kjenner meg igjen i.

For meg handler konkurranseutsetting om muligheten til å velge det beste alternativet. Enda bedre er når konkurransen fører til reellt  brukervalg,- for det gir  valgfrihet.  Valgfrihet slik at min bestemor selv kan velge hvem hun vil ha hjelp av i sitt eget hjem, at den syke moren til venninnen min selv skal få bestemme hvem som hjelper henne med å dusje.

Som sykepleierstudent mener jeg at verdig sykepleie handler om å se enkeltmennesket og å møte de individuelle behovene pasienten har. Hvis private tilbydere kan gi pasientene dette, og samtidig gi kommunene mer igjen for pengene, ja, da ser jeg virkelig ikke problemet.

Hvorfor er man redd for ting som ikke er drevet av det offentlige, spesielt når det kommer til helse og omsorg? For meg synes det som ren logikk at et privat sykehjem er nødt for å være bedre. De er prisgitt fornøyde brukere, ellers vil de miste levebrødet sitt. De strekker seg litt lenger, fordi det ikke er selvsagt at de får fornyet tillit. Tillit må man gjøres seg fortjent til. Sånn bør det også være.

Med en stadig voksende seniorgenerasjon, vokser også behovet for sykehjemsplasser. Hvordan skal man skape sykehjemsplasser, hvis man ikke ser på nye løsninger? Er det nye løsninger du er så redd for Davidsen?