Gulrot i kampen mot svart økonomi

Publisert

#205

Jon Olav Økland, praktikant i NHO Service første halvår 2016. (Foto: Baard Fiksdal).

Skatteunndragelser, korrupsjon og annen kriminalitet henger nøye sammen. Panama Papers-avsløringene var en kraftig vekker om skadevirkninger av svart økonomi, skriver Jon Olav Økland, praktikant i NHO Service, i Stavanger Aftenblad.

De som blir sjokkert av at nordmenn snylter penger i skatteparadiser, har trolig ikke tenkt over at frynsete holdninger er et generelt stort problem. Det leder for eksempel til at minst halvparten av de som kjøper renhold i Norge gjør det svart, ifølge Skatteetatens mest nøkterne anslag.

I Sverige har man innført fradrag på skatt for blant annet renholdstjenester. Ved å redusere 45 prosent av arbeidskostnadene for kjøperen, vil det ikke lenger være økonomisk lønnsomt å handle svart. Norge bør, på samme måte som i Sverige, få et såkalt ROS-fradrag, en gulrotordning i kampen mot svart arbeid.

ROS-avdraget  
Det er på høy tid at det innføres skattefradrag på renhold, omsorg og serviceoppdrag (ROS). Dette er et effektivt tiltak i kampen mot svart arbeid. Ved at privatpersoner får mulighet til å handle ROS-tjenester til en betydelig redusert pris, vil markedet for svart arbeid skvises ut. Et slikt avdrag vil gjelde tjenester som matlaging, gressklipping, renhold, snømåking, barnepass, og andre myke tjenester.

I Sverige har man hatt denne ordningen i mange år, med gode erfaringer. Det svenske skatteverket har forhindret 100 millioner SEK i utbetalinger til bedragere, skriver Arne Jacobsson i en analyse av lovbestemmelsen. Sveriges finansdepartement har regnet ut at privatpersoners kjøp av ROS-tjenester gir statlige nettoinntekter.

I tillegg melder skatteverket i Sverige at holdningene til kjøp av svart arbeid har endret seg siden innføringen av husholdningsfradraget, som er en lignende ordning. Det er naturlig å anta at konsekvensene vil bli de samme ved innføring av ROS-fradraget her til lands.

RUT-avdraget, som ordningen heter i Sverige, har bred støtte blant partiene, og enigheten strekker seg på tvers av den politiske aksen. Både Socialdemokraterna og høyresiden ønsker å fortsette med den. De har registrert at den fungerer.

Mye å vinne i Norge
NHO Service har beregnet hva dette potensielt kan føre til i Norge. Med et skattefradrag på 45 prosent av arbeidskostnaden, vil timeprisen for renhold i hjemmet være kr 225. Dette er kun kr 25 dyrere enn dersom man skulle kjøpt tilsvarende tjeneste svart.

Her er det bare vinnere
ROS-fradraget har mulighet til å løfte 10.000 årsverk inn i det hvite arbeidsmarkedet, og gi arbeidstakere rettigheter, slik som trygd. Barnefamilier, eldre og uføre vil få større mulighet til kjøpe ROS-tjenester hvitt. I tillegg vil det gi provenyinntekten til staten, viser regnestykker utført av NHO Service.

Panama Papers-avsløringene viser igjen at mange nordmenn ikke har rent mel i posen. Den svarte økonomien er stor, og i Norge særlig innenfor renholdsnæringen. Vi trenger ROS-fradraget i kampen mot svart arbeid, denne gulroten i striden mot dårlige holdninger til hemmelighold og skatteunndragelse.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?