-Staten må ta regningen for korona-fravær

Publisert

Adm. dir. Anne-Cecile Kaltenborn i NHO Service og Handel.

- Det er bra at regjeringen handler raskt og innfører en nasjonal kompensasjonsordning for november og desember. Men de kan ikke sende regningen for et skyhøyt covid-19-fravær til bedriftene, sier adm. dir. Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

Bedriftene sliter med høyt fravær på grunn av sykdom og strenge karanteregler. Dette gjelder i hele landet og alle bransjer. NHO tar derfor til orde for at arbeidsgiverperioden ved sykefravær må videre ned fra fem til tre dager.

- Vi forstår at det er nødvendig å stramme inn. Men det er fortvilende at bedriftene i praksis må ta regningen for ansattes og deres barns sykdom og karantene. Mer smitte gjør at flere må være borte fra jobb nå i vinter enn i fjor. Likevel må arbeidsgiver nå ta en mye større del av regningen: Staten dekker fraværet først fra sjette fraværsdag nå. I fjor, da corona-fraværet var mindre, dekket staten fraværet fra fjerde fraværsdag. Disse ekstra sykedagene rammer særlig våre service- og handelsbransjer hardt, fordi personalkostnader er en veldig stor del av utgiftene til denne type bedrifter. Dette kommer på toppen av at særlig småbedrifter har brukt opp alle buffere. Vi håper regjeringen ser at dette er en urimelig og tung byrde som kan koste oss arbeidsplasser i vinter, sier Anne-Cecilie Kaltenborn.

Lønnsstøtte

- For å unngå massepermitteringer før jul er det viktig at vi også får på plass en ordning for lønnsstøtte. Det må til for å holde folk i jobb. Vi har forståelse for at smitteutviklingen og situasjonen rundt omikronvarianten gjør det nødvendig med nye restriksjoner. Men det er viktig at vi opprettholder aktivitet der vi kan i næringslivet, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

NHO og de andre arbeidslivspartene møter næringsministeren allerede onsdag. Da vil NHO understreke viktigheten av å raskt få på plass også en lønnsstøtteordning.

- Avlyste julebord og dramatiske fall i omsetningen gjør at mange bedrifter i spesielt restaurant- og utelivsbransjen står i fare for å måtte permittere ansatte og miste viktig kompetanse. Derfor ser vi frem til å få landet alle detaljene i den nasjonale kompensasjonsordningen de nærmeste dagene, sier Almlid.

Dette er de mest relevante endringene for bedriftene:
  • Regjeringen innfører nå meteren igjen, blant annet på serveringssteder.
  • Regjeringen gjeninnfører regelen om at serveringssteder med skjenkebevillingen må ha sitteplass til alle. Alkohol kan kun serveres ved bordene, og det er skjenkestopp kl. 2400.
  • Regjeringen innfører også påbud om munnbind når det ikke er mulig å holde minst 1 meter avstand en rekke steder, blant annet i butikker, serveringssteder og i kollektivtransport.
  • Det blir også plikt for arbeidsgiver å legge til rette for hjemmekontor der det er mulig.
  • Med unntak av bibliotek, butikker og kjøpesentre skal virksomhetene registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.
  • Bransjeveiledere bør gjeninnføres for bl.a. treningssentre og svømmehaller.
  • Karanteneplikt for nærkontakter med en bekreftet smittet hvor det er mistanke om omikron, utvides til også å gjelde øvrige nærkontakter, ikke bare husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.

Se Nye nasjonale smitteverntiltak for å beholde kontrollen

Se Regjeringen med flere økonomiske kompensasjonstiltak

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt