Dette jobber vi med nå for å hjelpe bedriftene våre

Publisert

Anne-Cecile Kaltenborn.

Vi i NHO Service og Handel arbeider nå tett med bedriftene våre for å utforme og få innført treffsikre tiltak som kan redde arbeidsplasser og omsetning.

- Vi er glade for at regjeringen nå kommer LO og oss i møte om behovet for en lønnsstøtteordning. Det vil redde arbeidsplasser og det vil sikre at verdifulle medarbeidere blir i bedriftene, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm dir. i NHO Service og Handel.

Hun peker på at det nå er viktig hvordan denne ordningen, og den varsla kompensasjonsordningen, utformes, slik at de faktisk treffer bedriftene som trenger hjelp. På et lyttemøte med medlemsbedriftene fredag, understreket hun nytten av at bedriftene fortsetter å gi oss innspill om dette.

- Bedriftene innen tjenestesektoren understreker at det å måtte permittere ansatte ikke bare gjør at de mister ansatte på kort sikt, men at de mister dem på lang sikt, fordi de ansatte søker seg til andre sektorer. Dette vil føre til mangel på kompetent arbeidskraft i disse bransjene også i et lenger perspektiv, og lede til mismatch og større arbeidsløshet enn nødvendig, mener Kaltenborn.

Dette er de viktigste korona-relaterte prioriteringene vi og NHO jobber med opp mot regjering, storting og embetsverk nå:

  • “Heller strengt enn stengt!” Selv om smitten fortsetter å øke, må ikke butikker, frisører og annen virksomhet pålegges å stenge ned. De har vist at de kan drive uten at det smittes hos dem, og nedstengning vil derfor være uforholdsmessig og ha for store konsekvenser for arbeidsplasser og bedrifter.
  • Vi behøver en lønnsstøtteordning nå, for å unngå permitteringer. Den må utformes slik at den treffer alle de bransjene som er berørt, og lokalt på den enkelte arbeidsplass. Dessuten må den ivareta oppstartsbedrifter på lik linje med etablerte bedrifter.
  • Regjeringen må gjeninnføre en nasjonal kompensasjonsordning så snart som mulig. Den må utformes slik at den treffer alle de bransjene som er berørt, og lokalt på den enkelte arbeidsplass. Dessuten må den ivareta oppstartsbedrifter på lik linje med etablerte bedrifter.
  • Arbeidsgiverperioden ved permittering må reduseres fra ti til fem dager slik at arbeidsgiver kan permittere ved bortfall av aktivitet som følger av restriksjoner.
  • Arbeidsgiverperioden ved sykefravær må reduseres til høyst tre dager slik den var før 1.oktober (nå er den 5 dager). Fraværet er høyere nå enn tidligere under pandemien, og da burde arbeidsgiverperioden egentlig være kortere nå, og ikke lenger.
  • Gi bedriftene anledning til å utsette å betale inn skatter og avgifter.
  • Utsette å nedbetale på tidligere utsatte avgifter. Det samme gjelder nedbetaling på de statlig garanterte lånene.
kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt