Sterkt tilstede i Stortingshøringene om statsbudsjettet

Publisert

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn på finanskomiteens høring tirsdag 26. oktober. Samme dag deltok hun i høringen i arbeids- og sosialkomiteen, og mandag 25. oktober representerte hun NHO Service og Handel i Stortingets næringskomité.

Denne uken startet Stortinget på alvor opp sitt arbeid med å behandle statsbudsjettet for 2022, med høringer i flere av stortingskomiteene. NHO Service og Handel prioriterer høringene sterkt i år, når Stortinget har mange nye representanter og det er nye komiteer.

Søkelys på handel

Det braket løs alt mandag, da det var høring i næringskomiteen. Komiteen ledes denne perioden av Willfred Nordlund fra Senterpartiet. Både i næringskomiteen og i finanskomiteen, hvor høringen fant sted tirsdag 26. oktober, satt vi søkelys på handel. I næringskomiteen gjennom å be Stortinget sørge for at Konkurransetilsynet og Dagligvaretilsynet fikk tilstrekkelige bevilgninger til å følge opp tidligere vedtak Stortinget har gjort om å skjerpe tilsynet med dagligvarebransjen og hindre konkurranseskadelig prisdiskriminering. I finanskomiteen adresserte vi også grensehandel, og ba Stortinget sørge for at avgiftspolitikken ikke må få bidra til å øke grensehandelen tilbake til gamle nivåer fra før pandemien.

Seriøst arbeidsliv

Vi har også besøkt arbeids- og sosialkomiteen, hvor vi vektla arbeidet for et seriøst arbeidsliv, og i vårt perspektiv: Hvordan Arbeidstilsynet må gis ressurser for å avdekke forhold hvor innleie bryter med likebehandlingsprinsippet i arbeidslivet, og med norske lønns- og arbeidsbetingelser. Her tok vi også opp behovet for å styrke satsningen på arbeidsmarkedstiltak rettet mot mennesker med nedsatt arbeidsevne, gjennom å rette opp kuttet på mer enn en halv milliard kroner som ligger i forslaget til statsbudsjett.

I alle disse komiteene har vi også tatt opp vårt eget initiativ for å skape flere, hvite jobber i husholdningsmarkedet: «Nye servicejobber» - som handler om å utrede et økonomisk incentiv for tjenester i hjemmet, slik en har innført i Sverige, Danmark, Finland, Belgia og Italia – for å nevne noen land – og hvor en har klart å skape en masse nye jobber og samtidig redusert omfanget av svart arbeid.

Rehabiliteringsreform

I helse- og omsorgskomiteen trakk bransjedirektør Torbjørn Furulund torsdag opp behovet for en rehabiliteringsreform, og at et tilstrekkelig tilbud for å dekke behovet for tjenester forutsetter at også kommersielle aktører kan delta i arbeidet. Dette kan du lese mer om her.

Kommende høringer

NHO Service og Handel skal også delta på høringene utdannings- og forskningskomiteen og familie- og kulturkomiteen, 8. og 9. november. Her retter vi søkelys på servicenæringenes behov for fagkompetanse og hvordan utdanningssystemet på et tidligere tidspunkt må gi skolelever et likeverdig tilbud i praktiske og estetiske fag, som i teoretiske fag, samt hvordan et godt barnevernstilbud ikke må fase ut private aktører.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt