-Håndverk vil få en ny renessanse

Publisert

Fra venstre: Stein Helliksen og Nora Helliksen (Barents Outdoor), Tord Lien (NHO Trøndelag) og Anne-Cecilie Kaltenborn (NHO Service og Handel). Foto: Elin Lothe Haga.

Miljø- og klimasituasjonen verden står i krever mindre salg av nye varer, og mer reparasjon av det vi allerede eier. Samtidig skriker arbeidslivet etter fagarbeidere. Dette vil NHO gjøre noe med.

Denne uken arrangerte NHO Service og Handel i samarbeid med NHO Trøndelag, frokostmøtet "Praktiske fag må inn i grunnskolen" på Rockheim i Trondheim. Bakgrunnen er den kritiske arbeidskraftmangelen norsk arbeidsliv står i. Spesielt fagarbeidere er det mangel på, og etterspørselen vil neppe minke i tiden som kommer. 

- Jeg tror vi kommer til å se en ny håndverksrenessanse, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.  

Hun snakker om endringene verden og næringslivet står foran. Vi skal bevege oss mot en sirkulær økonomi heller enn dagens lineære. Volumet av varer skal ned, og antallet reparasjoner skal opp. 

De unge er fremtiden 

Innen service- og handelsbransjene er mangelen på fagarbeidere ekstrem, nesten dobbelt så høy som i næringslivet ellers. En viktig årsak er at for få velger yrkesfag i videregående skole. 

– Vi er overbevist om at flere hadde valgt praktiske og estetiske fag, dersom de visste hva dette handler om. Derfor vil vi gjerne ha flere av disse fagene inn allerede på barneskolenivå, sier Kaltenborn.  

Dette mener hun og NHO at vil løse flere store utfordringer, både i skolen og i næringslivet, og det er dette Kaltenborn, sammen med Tord Lien, regiondirektør i NHO Trøndelag, utdypet på onsdagens frokostmøte.  

Hvor er reparatørene?  

Publikum møtte også Nora Helliksen, daglig leder i Barents Outdoor på Melhus. Bedriften bygger seg opp på reparasjon av brukte telt, soveposer og turtøy for videresalg for blant andre XXL, men å finne kvalifisert arbeidskraft er ikke enkelt. 

– I USA er brukt, leie og abonnement de tre retail-kategoriene som vokser raskest. Samtidig har ombrukmarkedet vokst 21 ganger raskere enn klesbransjen ellers de siste tre årene, og 72 % av dem som nå handler brukt, har flyttet pengene fra tradisjonell handel til å kjøpe mer brukt. Trendene er også på full fremmarsj her hjemme. Vi har derfor en unik mulighet for å oppskalere og skape enda flere arbeidsplasser i årene som kommer, men realiteten er at vi skal rekruttere i stor skala til et yrke som ikke lenger fins i Norge, uttaler Helliksen. 

Regionleder for NHO Trøndelag, Tord Lien, kjenner til flere bedrifter i regionen som sliter med det samme.

– Mangelen på kvalifisert arbeidskraft svekker næringslivet, både her i Trøndelag og på nasjonalt nivå, presiserer han.

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?