Momskutt og brukt under juletreet?

Publisert

Linda Vist, bransjedirektør for Handel i NHO Service og Handel, og Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, skriver om momskutt i Dagsavisen.

Å fjerne moms på brukte varer, materialer og reparasjon, er et av de første grepene som må tas. Det skriver adm. direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, og bransjedirektør for Handel i organisasjonen, Linda Vist, i Dagsavisen.

Debattinnlegget fortsetter som følger:

Hele 48 % av befolkningen ønsker seg brukte gaver under treet i år, viser en fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet. Nesten samtidig som denne kom ut, etterlyste Ada Martini Strøm, som har utgitt bok om bærekraftig mote, momskutt fra regjeringen i julegave.

Momskutt er også på ønskelisten til flere av NHO Service og Handel sine medlemmer. At forbrukerne helt tydelig er åpne for å motta og kjøpe brukt, forteller oss at tiden er overmoden.

Det snakkes stadig mer om sirkulærøkonomi, og varehandelen blir ofte stilt til ansvar. Særlig tekstilbransjen blir løftet frem som lite bærekraftig.

Vi står i en klimakrise, og samtidig skal bedrifter også i fremtiden drive lønnsom handel. Dette handler om at befolkningen skal ha tilgang på de varene de trenger, og det handler om arbeidsplasser. Varehandel sysselsetter i dag 351 000 mennesker, bare her i Norge.

Alle løsningene er ikke på plass, men sirkulære forretningsmodeller finnes det nå flere og flere av, og de er en viktig del av ligningen. Og skal samfunnet og næringslivet på alvor bli sirkulære, ja, da må politikerne på banen for å sikre oppdaterte incentiver til de nye forretningsmodellene.

I dag må momsen på 25 % betales på nytt når man kjøper en brukt vare, det til tross for at noen allerede har betalt moms for produktet. Dette gjør det enklere og mer attraktivt for forbrukeren å velge nytt, og det gjør det vanskeligere for bedriftene å legge om til sirkulære forretningsmodeller. Det er rett og slett ikke bærekraftig.

Derfor sier vi som Martini Strøm: Kjære regjering, kan vi få momskutt til jul?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!