Frykter svensk nedtur

Publisert

Patrick Joyce er sjeføkonom Almega, NHOs søsterorgansiasjon i Sverige.

141.000 nye arbeidsplasser er skapt i Sverige det siste året. Til tross for en svak økonomi, fortsetter sysselsettingen å øke i tjenestesektoren, men veksten er avtagende. Risikoen er stor for at produksjonen i privat tjenesteytende sektor går ned i løpet av 2023, viser fersk analyse.

Se rapporten (pdf).

– Sysselsettingen øker nå saktere i de aller fleste bransjer. I tredje kvartal økte antallet ansatte i den private tjenestesektoren med kun 17.700 sammenlignet med forrige kvartal, sier Almegas sjeføkonom Patrick Joyce.

Almega har en tjenesteindikator som viser at mangelen på arbeidskraft i tjenestesektoren er på vei ned. Men det skjer fra rekordhøye nivåer.

– For første gang på to år er kompetansemangelen på vei ned, men nesten halvparten av tjenestebedriftene lider fortsatt av mangel på bemanning, sier Patrick Joyce i en pressemelding.

I tredje kvartal økte tjenesteprisene med 7,8 prosent fra året før, noe som var litt lavere enn forrige kvartal og betydelig lavere enn den generelle inflasjonen. Hovedforklaringen på dette er lavere prisøkninger på transport. Ifølge Almegas prisindikator vil tjenesteprisene øke enda saktere i fjerde kvartal.

– Det er gledelig nyhet og gir en varsel om at inflasjonen kan snu ned i løpet av noen måneder, avslutter Patrick Joyce.

Mer om saken
Se rapport (pdf)

Om Almegas serviceindikator
Almegas tjenesteindikator er utviklet av Almega siden 2001 for å gi en indikasjon på hvor økonomien i privat tjenesteyting er på vei på kort sikt. Indikatoren gir informasjon for å kunne forutsi vendepunkter i økonomien på et tidlig tidspunkt, både innenfor tjenestesektoren og i hele Sveriges økonomi, siden privat tjenesteytende sektor står for litt over halvparten av Sveriges totale produksjon, BNP.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt