Statsbudsjettet; Skuffende at ekstraskatten ikke fjernes

Publisert

Foto: istock

Den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften burde vært fjernet helt. Avgiften rammer mange bedrifter i NHO Service og Handel som allerede opplever en tøff hverdag.

Det er også skuffende at avgiftene på grensehandel-varer stiger, men positivt at tilskuddet til Fagbrev på jobb øker.

Ekstra arbeidsgiveravgift

I fjor innførte regjeringen en midlertidig økning i arbeidsgiveravgiften på 5 prosent for lønninger over 750 000kr. 6 av ti medlemsbedrifter i NHO Service og Handel er berørt av denne økningen.

- Denne økningen burde vært fjernet helt, og ikke bare redusert marginalt slik regjeringen foreslår. Dette er en unødvendig ekstraskatt på arbeidskraft, og ikke det bedriftene våre trenger i tider med økte kostnader, sier Skjalg Engebø, direktør for politikk og kommunikasjon i NHO Service og Handel.  

Grensehandel

Regjeringen øker avgiftene på typiske grensehandelsvarer på nivå med prisveksten.  

- I en tid med høye priser, bidrar dette bare til å gjøre det enda dyrere for folk å handle i Norge. Det senker terskelen for å sette seg i bilen og handle på andre siden av grensen. Dette er ikke et bidrag til å ta ned grensehandelen, noe regjeringen varslet i Hurdalsplattformen at den ville gjøre, fortsetter Engebø.  

Brukthandel og reparasjon

Skal vi få fart på sirkulærøkonomien, må det lønne seg å velge brukt eller å reparere fremfor å kjøpe nytt. Regjeringen gjentar at den vil legge frem en handlingsplan for sirkulærøkonomi.  

- NHO Service og Handel forventer at ett av tiltakene i planen blir å utrede å kutte merverdiavgiften på brukthandel, reparasjon og utleie av varer, i tråd med signaler gitt av Klima og miljødepartementet under vårt ombruk-arrangement på årets Arendalsuke, sier Engebø.    

Kompetanse

Regjeringen satser på yrkesfagene, og øker blant annet tilskuddet til Fagbrev på jobb.  

- Dette er en gledelig nyhet. Det gir voksne som ikke tidligere har fullført videregående opplæring muligheten til å gjøre det mens de står i jobb. Ordningen er viktig for både arbeidstakere og arbeidsgivere som får beholde verdifulle medarbeidere i jobb i bransjer som skriker etter arbeidskraft, avslutter Engebø.  

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt