Ideologiske prinsipper foran valgfrihet

Publisert

Roble Wais, praktikant i NHO Service andre halvår 2016

Roble Wais, praktikant i NHO Service andre halvår 2016 (Foto: Baard Fiksdal).

"Ideologiske prinsipper foran valgfrihet" er overskriften på et innlegg i avisen iTromsø i dag, signert Roble Wais, praktikant i NHO Service.

Innlegget er som følger

Ap, SV og Rødts beslutning om å stanse alle nye utlysninger av tjenestekonsesjoner i hjemmetjenesten er lite fremtidsrettet og direkte uverdig. Fritt brukervalg gir de eldre mer innflytelse over hvem som kommer over dørstokken. Å frata de eldre denne valgfriheten på grunnlag av ideologisk oppfatning, er skremmende. 

Gunnhild Johansen (SV) påstand om at brukerne velger private helsetjenester basert på ideologi, er misvisende. De pårørende bekrefter at de valgte å gå fra det kommunale og til det private fordi Tromsø kommune ikke var gode nok. På spørsmålet: «Mener du at Privat Omsorg Nord er et positivt tilskudd til Tromsø kommune? », svarer hun: - Nei, jeg mener det er et problem at vi har privatisert deler av hjemmetjenesten. Problemet for Ap, SV og Rødt er ikke at Privat Omsorg Nord leverer dårlige tjenester, derimot er problemet at de er private. Gode tjenester, lavt sykefravær og lite klager er tydeligvis ikke et godt nok grunnlag for å få lov til å fortsette etter 2019. 

I oppdrag for Kommunaldepartementet, skrev Deloitte i 2015 en rapport om brukervalg i kommunene. Rapporten viser at fritt brukervalg fører til større bevisstgjøring av egen tjeneste, samt bedre oversikt over ressursbruk. Den viser at de private i større grad klarer å levere kontinuitet i tjenesten, noe som brukerne primært er opptatt av. En styrt avvikling av fritt brukervalg vil føre til at drivkraften til tjenesteutvikling og kvalitetsforbedring faller, og at brukerne får mindre innflytelse. De økende forventningene til valgfrihet og tjenestekvalitet må tas på alvor, og de ideologiske brillene må legges bort. For løsningen for en mer verdig eldreomsorg ligger i et styrket samarbeid mellom kommunalsektor og privatsektor.

Roble Wais, praktikant i NHO Service

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!