Statistikk og Trender 2015

Publisert

Statistikk og Trender 2015 viser utviklingen i bransjene og medlemsbedrifter i NHO Service.

Se rapporten her (pdf)

Utsiktene for 2015 – 2017 er dystre, skal vi tro NHOs økonomibarometer. Forventingene til fremtidig salg og inntjening har ikke vært så lav i NHO-bedriftene siden like etter finanskrisen i 2008-2009.

Mange blir berørt av nedskjæringene i oljesektoren og svak utvikling i næringslivets investeringer i fastlandsøkonomien. På plussiden finner vi at offentlige investeringer sammen med god eksportutvikling vil gi kunne en viss vekst i privat konsum og holde veksten oppe i norsk økonomi. Det er imidlertid betydelig risiko for at bunnen i konjunkturutviklingen ikke er nådd.

Norges yrkesdeltakelse har falt gjennom flere år. Fra toppunktet rett i forkant av finanskrisen har andelen av befolkningen som enten er i arbeid eller søker arbeid, falt med 2,5 prosentpoeng, eller om lag 100.000 personer. Prognosen er betydelig økende ledighet i 2016.

En viktig indikator for hvordan det går med norsk økonomi finner du i bemanningsbransjen. De siste tilgjengelige tallene viser her den kraftigste nedturen siden 2009. For tiende kvartal på rad går aktiviteten i bemanningsbransjen ned.

Dette er det overordnet bildet. Vil du dypere og studere trender i de enkelte bransjer er den rapporten du nå holder i hånden nyttig lesning. "Statistikk og Trender 2015" er et dykk ned i hva vår medlemmer nå opplever.

Våre medlemsbedrifter er tett knyttet til store omstillinger i samfunnet. Et eksempel er innvandringskrisen. UDIs prognose er at det vil komme opptil 20.000 flyktninger i år og kanskje enda flere neste år. Vår medlemsbedrift Hero vil før nyttår åpne 20 nye asylmottak og ansette 250 nye medarbeidere over hele landet. Hvor mange nye som kommer neste år er vanskelig å si. Se mer om dette under "Asylmottak".

De fleste kommuner sitter nå og vurderer hvordan dårlige tider og reduserte skatteinntekter vil kreve omstilling. Kommunene vil ha mye å hente på å samarbeide med medlemsbedrifter i NHO Service, for bedre ressursutnyttelse og innovasjon. NHO Service skal i 2015, som i tidligere år, lage statistikker, fakta og analyser av de 200 største kommunenes utfordringer. Andelen eldre vil øke sterkt og stille krav til velferdstjenester i en komplisert mosaikk som det vil være vanskelig å få til uten at private leverandører blir utfordret til å finne nye løsninger. Et godt eksempel er hjemmetjenester. Så godt som alle norske kommuner lager nå strategier for hvordan folk kan bo lengre i sine hjem og mindre på sykehjem. I mange tilfeller er utviklingen her kommet kort. Vår medlemsbedrift Orange Helse forteller for eksempel at å finne riktig pris er en stor utfordring. Mange kommuner, som har innført fritt brukervalg, sliter med å regne ut sine internkostnader. På denne måten får man urealistiske krav til den private leverandøren. Se mer om dette under "Hjemmetjenester".

NHO Service har gjennom flere år opplevd betydelig tilstrømming av nye medlemmer. Et øyeblikksbilde fra uke 39 i 2015 kan illustrere dette. Da var 701 bedrifter med 3782 virksomheter medlem. På samme tidspunkt i 2014 hadde vi 621 bedrifter med 3452 virksomheter. En viktig årsak til økende tilstrømning er at NHO Service fungerer som en vaktbikkje næringspolitikken. Vi tilbyr også et kollektivt sikkerhetsnett for våre medlemmer. Det er juridisk bistand og rådgiving i spørsmål om arbeidsrett, tariff, lønn og mye annet. Det bidrar til økt profesjonalisering og attraktive arbeidsplasser. Samtidig arrangerer vi kurs, seminarer og andre møteplasser som gir nettverk og allierte for den enkelte bedrift.

NHO Service har gjennom, mange år vært en pådriver i bygging av forsvarsverk mot useriøse aktører. Et eksempel er godkjenningsordningen for renhold som gjør det straffbart å kjøpe renhold fra bedrifter som ikke er godkjent av Arbeidstilsynet. Et annet eksempel er ordningen Revidert Arbeidsgiver. Bemanningsbedrifter dokumenterer her sin kvalitet som arbeidsgivere.

Noe av det vi er mest stolt av er satsingen Ringer i vannet som årlig gir flere tusen mennesker med hull i CV-en en mulighet til fast jobb. Dette er en rekrutteringsstrategi for næringslivet over hele landet. NHO Service har også initiert tilsvarende satsing for veteraner fra Forsvaret slik at disse lettere kommer inn i sivile jobber.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt