2020 kan bli et tøft år for bedriftene

Publisert

oljeplattform

Norsk økonomi holdt koken gjennom 2019 til tross for mye dårlig nytt i verdensøkonomien. Det kan endre seg i 2020, viser NHOs kvartalsrapport.

En opptrappet handelskonflikt mellom USA og Kina og diskusjon rundt Brexit har bidratt sterkt til at den globale økonomiske veksten nå er på sitt svakeste siden 2009. Anslaget for 2019 er nå en BNP-vekst på + 1,6 prosent for industrilandene og + 2,9 prosent globalt for 2019, melder NHO i sin kvartalsrapport for 4. kvartal 2019.  

Sterk vekst i oljeinvesteringene har allikevel bidratt til å holde norsk vekst oppe gjennom året og det anslås at veksten i Fastlands-BNP vil ende på + 2,3 prosent og veksten i sysselsetting på +1,8 prosent. Sysselsettingsveksten tilsvarer 48 000 nye jobber det siste året. 

NHOs kvartalsrapport 042020

NHO venter at investeringene fra bedriftene vil stagnere neste år og veksten i Fastlands-BNP faller til + 2,3 prosent i 2020 og videre til +1,7 prosent i 2021- 22.

Fra 2020 ser det imidlertid ut til at den negative utviklingen globalt vil treffe norske bedrifter. I Næringslivets økonomibarometer, som danner noe av grunnlaget for kvartalsrapporten, er fremtidstroen til norske bedrifter markant svekket fra forrige kvartal. Flertallet av bedriftene som blir spurt har fremdeles tro på positive fremtidsutsikter, men differansen mellom antallet bedrifter som er positive og negative minker. 

NHOs kvartalsrapport 4. kvartal 2019 (pdf)

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?