-Streik på feil grunnlag

Adm dir i NHO Service Anne-Cecilie Kaltenborn og Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt hvert sitt innlegg om utviklingen i arbeidslivet på et møte om bemanningsbransjen i regi av Fellesforbundet under Arendalsuka

Anne-Cecilie Kaltenborn er leder av NHO Service og Handel (Foto: Marius Strand).

- Streiken bygger på feil grunnlag, sier Anne-Cecilie Kaltenborn om gårsdagens politiske streik mot bemanningsbransjen.

Fakta

  • NHO Service og Handel representerer ca 80% av omsetningen i norsk bemanningsbransje.
  • Bemanningsbransjen står for i overkant av 1% av årsverkene i Norge. Innen bygg står man for ca 7% på landsbasis og 15% i Oslo.
  • Det foreslås å forby innleie innen visse yrkesområder og geografiske områder.
  • 15. november er det politisk streik mot bransjen. Samtidig har Ap sendt inn forslag på Stortinget om forbud.
  • Man begrunner forbudet med at bemanningsbransjen oversvømmer byggeplasser på Østlandet. Dette er ikke riktig. 15% er ikke å oversvømme. Bemanningsbransjen dekker et mannskapsbehov ved svingninger og når bedriftene ikke klarer å skaffe kvalifisert arbeidskraft selv.

Kaltenborn er adm. dir. i NHO Service og Handel. Hun kommer med sterk kritikk av Ap og SV i ulike medier.

– Det har mange ganger blitt gjentatt at bemanningsbransjen har eksplodert og at vi er på vei mot et løsarbeidersamfunn. Det er feil. Bemanningsbransjens andel av arbeidsmarkedet er rundt 1 prosent og har vært stabil i 20 år, sier hun til Klassekampen.

– I byggebransjen i Oslo har andelen kommet opp i kanskje 15 prosent, mens den i byggebransjen i landet for øvrig ligger på 7 prosent. Det er vel likevel ikke slik at man av det kan avlede at vi har fått et løsarbeidersamfunn, eller at det er flere innleide enn fast ansatte. Jeg etterlyser ryddighet blant premissgiverne til streiken. Det er veldig følelsesladd språk, som jeg synes er feil. Mange av dem som jobber i bransjen har ikke helt selv skjønt hva de mobiliseres til i dag, sier hun til Klassekampen.

Grunnleggende behov

- Bemanningsbransjen dekker grunnleggende behov innen både offentlig og privat sektor. Forslaget fra Arbeiderpartiet og SV om å forby den seriøse delen av bemanningsbransjen innen bygg og anlegg har ingenting med å bygge et seriøst arbeidsliv å gjøre, sier Anne-Cecilie Kaltenborn til NTB.

- Du løser ikke problemene å forby den seriøse delen av bemanningsbransjen. Det vil bare åpne døren for mer svart økonomi. Gjennom et forbud risikerer vi for eksempel at byggeprosjekter stopper opp fordi vi ikke har nok folk på jobb. Det er det ingen som er tjent med, legger Kaltenborn til.

Anne-Cecilie Kaltenborn er også intervjuet om streiken av NRK Østlandssendingen her
Anne-Cecilie Kaltenborn er intervjuet på NRK Dagsrevyen her (spol frem til 17.10)

Forbud er ikke til ansattes fordel

-Et forbud mot innleie av arbeidskraft er ingen god løsning for ansatte. Det kan føre til flere permitteringer og oppsigelser, skriver Heidi Nordby Lunde i et innlegg i Dagens Næringsliv i dag. 

Heidi Nordby Lunde er stortingsrepresentant for Høyre.

- Alle er enige om at fast ansettelse skal være hovedregelen i arbeidslivet. Et forbud rammer imidlertid også legitime behov for å leie arbeidskraft for å tilpasse arbeidsstokken til variasjoner i oppdragsmengden, slik som ved sesongvariasjoner, skriver Lunde.

- Det er heller ikke gitt at forbud er en god løsning for arbeidstaker. Krav om faste ansettelser for å ta midlertidige topper kan føre til flere permitteringer eller oppsigelser når oppdragsmengden normaliseres, skriver Lunde. Se innlegget (betalings mur)

Se også: -Seriøse bemanningsbedrifter tjener arbeidslivet

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!