Foreslår innstramminger i bemanning

#205

Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget har i dag lagt fram flere forslag til innstramminger i arbeidsmiljøloven om innleie av arbeidskraft. Det ligger an til flertall for et forslag om å be regjeringen vurdere å stramme inn på noen felter. Regjeringen har varslet en proposisjon om lovendringer. Denne er ventet i løpet av mars.

- NHO-fellesskapet har foreslått flere endringer i lovverket, for å skille de mange seriøse bedriftene fra de useriøse, sier adm. direktør Anne-Cecilie Kaltenborn.

Støtter styrket Arbeidstilsyn

- Et virkemiddel som vi lenge har etterspurt, er å gi Arbeidstilsynet en rolle i håndhevelsen av reglene som gjelder ved innleie. Vi støtter derfor dette initiativet. NHO-felleskapets tiltakspakke for arbeidslivskriminalitet som de nylig fremmet peker også på at Arbeidstilsynet må styrkes og at tilsynene deres i mye større grad må være risikobasert, sier Kaltenborn.

NHO foreslår godkjenningsordning

2/3-deler av bemanningsbransjens virksomhet dreier seg om å finne personell til andre bransjer enn bygg og anlegg, men forslagene som er blitt fremmet, både av Storting og regjering, har sin bakgrunn i bygg og anleggsbransjen i Oslo-området.

- Derfor er det beklagelig at så mye av den offentlige debatten rundt innleie til bygg og anlegg har vært generaliserende på en måte hvor man ikke skiller mellom useriøse og seriøse aktører. NHO Service og Handel har fremmet et forslag om en godkjenningsordning for bemanningsbransjer som leverer til bygg og anlegg, slik at det skal bli lettere for bygg og anleggsbedrifter å bruke seriøse bedrifter, sier Kaltenborn.

 Fast jobb er hovedregelen

NHO Service og Handel er opptatt av et seriøst arbeidsliv hvor faste ansettelser er hovedregelen. Slik er det også  i dag. Kun drøyt 1 prosent av årsverkene i norsk arbeidsliv utføres av innleid arbeidskraft.  For bygg og anlegg er tallene ca 8 prosent på landsbasis og ca 15 prosent i Oslo-området, viser tall fra NHO og Fafo.

- Bemanningsbransjen har en viktig rolle å spille, både som inngangsport til arbeidslivet og som omstillingsmotor. Derfor er det viktig at vi har regelverk som ivaretar seriøse aktører samtidig som man stenger ute virksomheter som ikke følger regelverket. Ingen er bedre tjent med dette enn bemanningsbransjen selv, sier Kaltenborn.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!