Innleie: - Innstrammingene kan ramme våre faste ansatte

(F.v.) Tommy Skjervold fra NHO, konsernsjef i Backe, Eirik Gjelsvik, kommunikasjon- og samfunnskontakt hos NOVA Spektrum, Iman Winkelman og division director i Adecco, Erling Kornkveen.

De nye innleiereglene rammer hardt, også utenfor bemanningsbransjen. – Vi må kanskje takke nei til arrangementsoppdrag vi i dag er i stand til å håndtere.

Det sier Iman Winkelman, kommunikasjon og samfunnskontakt hos vårt medlem NOVA Spektrum AS. Han stod på scenen da NHO inviterte til frokostmøte under Arendalsuka, sammen med blant annet Erling Kornkveen, Division Director i vår medlemsbedrift Adecco, og representanter fra Høyre og Arbeiderpartiet.

Utleieinnstrammingene har nå vært gjeldene siden april, og mange bedrifter begynner å kjenne konsekvensene på kroppen.

En alvorlig situasjon

NOVA Spektrum AS leverer møteplasser for store bransjemesser, konserter og mer. Hvor mange hender de har behov for, avhenger av hva som står på agendaen.

De nye innleiereglene setter med det kjepper i hjulene for de største konferansene.

- Vi risikerer å måtte endre deler av forretningsmodellen vår når det for eksempel gjelder mat på våre største møteplasser.

Det er helt klart uheldig og noe vi helst vil unngå, ettersom gode mat- og måltidsopplevelser er viktige for totalopplevelsen for publikum. Vi kan heller ikke ansette folk i små stillinger, hvor de bare kommer på jobb når vi har store konferanser. Det er ikke rettferdig ovenfor den ansatte, sier Iman Winkelman.

Han påpeker at NOVA Spektrum, eller andre bedrifter, heller ikke kan pålegge ansatte å organisere seg. Situasjonen blir med det uforutsigbar både for bedriften selv og dens ansatte.

Uforutsette ting skjer

Bekymringen for de faste ansatte, finnes også i bemanningsbransjen. Erling Kornkveen, Division Director i Adecco, forteller at mange mennesker finner sin faste jobb der. Nå står de i beste fall i fare for å måtte bytte jobb, og verste fall ovenfor en situasjon som arbeidsledig.

- Dette er alvorlig for de enkeltmenneskene det gjelder, og det er alvorlig for bedriftene: Spesielt de mindre bedriftene i bransjen, sier Kornkveen.

Han påpekte samtidig at uforutsette ting i samfunnet vårt skjer, noe som kan kreve økt bemanning i visse bedrifter og bransjer, i gitte og forbigående situasjoner.

- Stormen "Hans" er ett godt eksempel. Den har ført til store ødeleggelser, og nå skal det ryddes og bygges opp igjen. Jeg er helt sikker på at dette arbeidet vil ta lengre tid enn nødvendig, som direkte følge av innleieinnstrammingene.

Dialog er løsningen

Winkelman tror dialog med politikerne kan føre til endring, og har ved flere anledninger kontaktet stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (AP) som også stod på scenen under frokostmøtet.

Winkelman og stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (AP), fortsatte samtalen også etter frokostmøtet.

- Innleie skal ikke erstatte faste ansatte. Det er det forbudet er ment å regulere, og vi ønsker samtidig å styrke samarbeidet mellom fagbevegelsen og arbeidsgiversiden, uttalte hun.

At bransjen er preget av unødvendig bruk av innleie, er en oppfattelse både Winkelman, Kornkveen og også stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde fra Høyre, stiller seg spørrende til.

- Bemanningsbransjen har allerede gjennomgått en opprydningsprosess, og jeg opplever nå at det brukes lut hvor det egentlig bare trengs Zalo, konstaterte Lunde til en fullsatt sal.

Winkelman benyttet i lys av dette anledningen til å opprette direkte dialog med Sundes.

- Jeg slo av en prat med henne i etterkant av møtet, og hun sier hun kommer til å følge opp e-postene jeg har sendt. Jeg har tro på dialog, avslutter han.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!