Bemanningsbransjen er fortsatt under press

Hammerfest

Finnmark øker mest. Her Hammerfest. Foto: colourbox

Trenden med fallende aktivitet i bemanningsbransjen fortsetter, viser fersk statistikk fra NHO Service og Handel.

Se rapporten (pdf).

Siden 2023 har bemanningsmarkedet opplevd en markant nedgang, som i stor grad skyldes innføringen av strengere regler for innleie av arbeidskraft.

Nedgangen har på enkelte områder blitt ytterligere forsterket av høye renter og stans i byggeaktiviteten. Sistnevnte har dessuten bidratt til å maskere de fulle konsekvensene av innleiebegrensningene i bygg- og anleggssektoren. Trenden med fallende aktivitet fortsetter i starten av 2025, ifølge fersk statistikk fra NHO Service og Handel.

I første kvartal sank antall arbeidstimer i bemanningsbransjen med 7,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Omsetningen falt samtidig med 2,8 prosent. Det ble registrert nedgang i solgte timer innen samtlige yrkesområder – med unntak av tre. De største fallene ble notert innen kundeservice og kontor/administrasjon, hvor markedet falt med henholdsvis 51,2 og 29 prosent. Byggsektoren hadde også en kraftig nedgang, med 19,4 prosent færre arbeidstimer enn i første kvartal 2024.

– Helsebemanning opplever nå sitt femte kvartal på rad med tilbakegang, som følge av vedvarende politisk press, sier bransjedirektør Even Hagelien. Sammenlignet med første kvartal i fjor har volumet innen helse og omsorg falt med 21,6 prosent.

Lyspunkt i industrien

Et lyspunkt finnes likevel i industri- og produksjonssektoren, hvor innleie økte med 11,5 prosent i solgte timer og hele 23,6 prosent i omsetning. Dette skyldes både økt aktivitet og prisvekst. Den svake kronekursen har også hatt en positiv innvirkning på dette markedet.

– Innen industri og produksjon er det høy tariffdekning, og nesten all innleie skjer gjennom lokale avtaler med tillitsvalgte, sier Hagelien. Siden tredje kvartal 2023 har dette vært det største segmentet innen bemanningsbransjen. Vekst sees også innen handel, lager, logistikk og transport.

Størst fremgang i Finnmark og Telemark

Ser man på utviklingen fylkesvis, er variasjonene store. Fire fylker opplever vekst, mens nedgangen fortsetter i elleve fylker. Størst fremgang ser vi i Finnmark og Telemark, hvor solgte timer har økt med henholdsvis 47,6 og 35,5 prosent.

– Men det er viktig å merke seg at dette er vekst fra et svært lavt nivå i 2024, understreker Hagelien. Møre og Romsdal og Buskerud hadde størst tilbakegang, med henholdsvis 33,8 og 31,9 prosent færre timer.

0,87 prosent av alle arbeidstimer i Norge

I første kvartal sto medlemmene i bransjeforeningen for 0,87 prosent av alle arbeidstimer i Norge – det laveste nivået siden 2005. Foreningen representerer om lag 80 prosent av den tradisjonelle bemanningsbransjen. Fafo har tidligere anslått at bemanningsbransjen samlet sto for mellom 1,7 og 1,9 prosent av alle årsverk i Norge. Basert på dagens tall, har andelen årsverk levert av bransjen falt med mer enn 25 prosent siden da.

Se rapporten (pdf)

Mann
mann
Les mer

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?