Noe av det største som kan skje

Publisert

Injera Palace

Mange år uten jobb er snudd til glede for Genet Medhanei (tv) og de andre fra Eritrea som for første gang fikk fast jobb og råd til å kjøpe sin egen leilighet. Matboden Injera Palace på Vippa i Oslo er gull. Drivkraft er Ragnhild Slettner (th), daglig leder i Mestringsguiden. (Alle foto: Baard Fiksdal).

-Ved siden av å få barn er dette det største om har skjedd meg i livet, sier Ragnhild Slettner. Hun har skapt jobb og nytt liv for 25 flyktninger i mathallen Vippa på Akershusstranda i Oslo.

Tenk deg at livet er en slags ørken. Ingen jobb. Ingen egen bolig. Ingen muligheter. Kanskje går det 10 år uten at noe skjer. Men plutselig står Ragnhild Slettner der. Og gjør en stor, stor forskjell.

Ragnhild Slettner er billedkunstneren som jobber i 17 år med med kunst og kultur i Oslo kommune. Hun sier opp en trygg jobb for å bli sosial entreprenør og utvikle nye arbeidsplasser i bedriften hun kaller Mestringsguiden.  

Denne historien starter på Teisen i Oslo hvor Frelsesarmeen driver asylmottak i 2015. Ragnhild jobber som frivillig under flyktningkrisen. Hun opplever frustrasjonen som mange flyktninger føler når de må vente i flere år på at kommunen skal skaffe et sted å bo.

Å være Ragnhild Slettner betyr å gi mange klemmer. Hver dag.

– Jeg begynner å lete etter boliger ved hjelp av finn.no. Det hjelper mange flyktninger. Som takk inviterer de på middag. Mange er fra Syria, har vært kokk eller kan mye om mat. Slik får jeg ideen til å satse på Mestringsguiden, forteller Ragnhild. Litt senere møter hun Kaja Skovborg-Hansen som driver Vippa. Kaja tilbyr å ta i bruk matboder, gratis husleie i starten og andre romslige vilkår.

Det kom inn 87.000 kr

Ved hjelp av crowdfunding på nettet kommer det i løpet av noen dager inn 87.000 kroner som startkapital. Og alle som har bidratt kommer for å spise. Dette blir knallsuksess fra første dag. Folk digger Vippa som er mathall og et fyrverkeri av et sted. Her er streetfood, mathipstere og kulturelt nysgjerrige. Folk fra alle kanter av verden har et samlingspunkt og et sted å trives.  

Ali Khudro lager syrisk mat i boden Aleppo Bahebek (som betyr "Aleppo jeg elsker deg") på Vippa i Oslo. Kanskje starter han en dag sin egen restaurant.

Bærekraft. Sosial inkludering. Idealisme basert på lønnsomhet. Det er viktige stikkord for matbodene. Med flyktninger bak grytene går det så det suser. Det starter med den syriske matboden Aleppo Bahebek (som betyr "Aleppo jeg elsker deg"). Deretter vil Ragnhild gjøre noe for kvinnelige flyktninger fra Eritrea. Dette er en stor gruppe som trenger hjelp til å komme i arbeid. Og hva slags gatemat kan eritreiske kvinner lage? Mest populært er injera, en fermentert, syrlig lefse basert på mel fra frøet teff. Retten serveres med fem ulike chilistekte grønnsaker som kan varieres fra dag til dag, og inneholder lam eller kylling.

Drømmen om å starte sitt eget

Ragnhild håper å ta suksessen videre og starte et nettverk av restauranter, der flyktninger med matbakgrunn får mulighet til å starte opp sitt eget. I en bransje med knallhard konkurranse og tøffe marginer kan dette best skje i et system med samarbeid og nettverk som bærende elementer.

Med seg til å drive virksomheten har hun Christine Pramm og de har nå 25 ansatte og 8,5 millioner kroner i omsetning. Ferd er gått inn på eiersiden sammen med to familieeide investeringsselskaper. Geir Lippestad er blitt styreformann. Nylig ble de medlem av NHO og NHO Service og Handel som tilbyr nettverk og utviklingsmuligheter.

-Inshalla Catering er et navn som får mange til å trekke på smilebåndet. Vi spurte de ansatte til råds og alle sa at ingen vil ta det ille opp. Inshalla betyr "Hvis Gud vil".

For å øke lønnsomheten, særlig om vinteren, driver Mestringsguiden Inshalla Catering og dessuten kafeen Frodig i samarbeid med Interkulturelt museum på Grønland. 

Magisk

-Å skape nye tjenester, nye opplevelser og nye muligheter er spennende. Målet er å bli den den første sosialt drevne restaurant-gruppen i Norge, sier Ragnhild.

De som jobber i den eritreiske matboden har vært i Norge i 8-14 år uten å få fast jobb. Nå har 2 av 3 ikke bare jobb, men også fått råd til å kjøpe sin egen leilighet. Det skaper sterke følelser.

- Det er dette jeg lever for. Det er helt magisk, sier Ragnhild.

Bærekraft. Sosial inkludering. Idealisme basert på lønnsomhet. Det er viktige stikkord for matbodene.

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!