Slik hjelper kantina deg å spise sunnere

Publisert

Hele fire av ti vil endre matvanene sine hjemme hvis de får smaken på nye matretter i kantina på jobb.

39 prosent sier at det er sannsynlig eller veldig sannsynlig at de vil endre private innkjøpsvaner hvis de får muligheten til å prøve ut nye produkter i kantinen og liker dem.

-Vi har lenge vært klar over at B2B (business-to-business markedet for mat- og måltidstjenester) er spydspisser for ernæring og bærekraft på matområdet. Vi er begeistret for prosjekter som både prøver ut ulike tilnærminger og som skaffer ny kunnskap om hva som har en effekt. når det gjelder noe så viktig som mat, helse og miljø, sier bransjedirektør Jorulf Brøvig Silde i NHO Service og Handel.

Det næringsrettede forskningsinstituttet Nofima har sett nærmere på dette.

- Er vegetar for vanskelig? Mange vil spise mer plantebasert, men de lar være fordi de ikke vet hvordan de skal lage gode, kjøttfrie måltider. Hvordan kan vi få folk til å endre matvalg? spør Nofima-forsker Antje Gonera.

Hun mener at noe av svaret ligger i kantinen på jobb. Der er det lett for henne og alle andre å prøve nye retter.

Hvis hun først har prøvd dem der, likt dem og fått med seg oppskriftene, er det mye enklere å lage dem selv hjemme i neste omgang, synes Gonera.

Over 1 million måltider – hver dag 

– 1,1 million måltider blir spist i norske kantiner hver dag. Der er det lett for deg å prøve noe nytt. Du må ikke handle noe nytt, og du må ikke forklare til familien hvorfor dere plutselig skal spise noe nytt og «rart», sier hun.

– Hypotesen er at når du blir nysgjerrig på noe i kantinen, så vil du gjerne ta det med deg hjem. Vi prøver å finne ut i forskningen hvordan dette kan påvirke matvanene på hjemmebane, legger forskeren til.

Mer om saken

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?