Historisk kokkegull med kantinemat

Publisert

Kokker som jubler

Foto: Norske Kokkers Landsforening

De Norske Kokkelandslagene Community Catering tok i helgen et historisk kategorigull i kokke-OL i Tyskland. Laget fikk solid anerkjennelse for sin nytenkning innenfor kantine og personalrestaurant. Inger Renathe Østmo hos vårt medlem Compass Group er lagkaptein og Tore Stalsberg jobber til daglig hos vårt medlem Level Mathuset.

De Norske Kokkelandslagene har deltatt i IKA/Culinary Olympics siden 1962. I verdens tøffeste kokketevling konkurreres det i tre kategorier; junior, senior og community catering. Sistnevnte innbefatter personalrestaurant, kantine, institusjon, catering og militær forpleining.

Det gikk flere tiår før Norge tok sine første internasjonale gullmedaljer. Den første kom i 2006 og siden har Norge etablert seg på et høyt internasjonalt nivå for både junior- og seniorlag. Derfor er det både imponerende og oppsiktsvekkende at Norge tar sitt første kategorigull i kategorien Community Catering i sin tredje internasjonale konkurranse, med et lag som ble etablert for kun seks år siden.

Jubelen sto selvsagt i taket hos den norske leiren i Stuttgart der Norges Community Catering-lag kjemper mot 20 andre lag fra hele verden om å lage den beste maten. Deltakerlandene lager en konferanse/catering-meny til 24 personer og deretter en fullverdig lunsj til 120 gjester. Kostnaden pr. porsjon skal være under 6 euro. Konkurransen krever streng kalkulasjon og næringsberegning.

matrett

Meat side dish, IKA/Culinary Olympics 2024. Foto: Stian Broch

Vil skape nye trender

– Da dette laget ble startet i 2018, ble det staket ut en ny kurs med mål om å innovere maten innenfor kantine og personalrestaurant. Vi kom på femteplass både i OL i 2020 og VM i 2022. Når vi nå får historiens første kategorigull, så er det fortsatt med samme konsept og tankegang som i tidligere konkurranser. Vi har hatt en oppfatning av at vi kanskje var litt tidlig ute med vår innovasjon i kategorien, men har hatt klokkertro på vår retning. I dag får vi en solid anerkjennelse for vår innovasjon som kommer til på bli lagt merke til i hele verden og som vil skape nye trender for kantine og personalrestaurant, både hjemme i Norge, men også internasjonalt, sier daglig leder i Norske Kokkers Landsforening, Espen A. Wasenius.

Stolt kaptein

Inger Renathe Østmo, kaptein på De Norske Kokkelandslagene Community Catering, er strålende fornøyd med gullaget.

– Jeg er veldig stolt over det laget har prestert. De kom inn og leverte akkurat som de skulle på konkurransedagen med god energi. De lagde god mat og god stemning, og leverte på tiden.

– Hva betyr dette kategorigullet?
– Kategorigull er første steg på veien for å nå målet om å komme på pallen i verdens tøffeste konkurranse. Vi har to kategorisølv bak oss fra 2020 og 2022. Det å få dette gullet viser at vi har gjort mye riktig. For oss er det en stor milepæl. Jeg er kort og godt veldig stolt over gjengen og den gleden de viser, sier Inger Renathe Østmo.

Dette laget Norge
Menyen til det norske Community Catering-laget var todelt. Først skulle de levere en konferanse/catering-meny til 24 personer med sprø pita, kremost og røykelaks, samt en vegansk taco, potetlompe og ertekrem. Og en soft chiapudding med granola og friske bær.

Deretter laget de mat til 120 personer. Første rett var en salatbolle med et konditor-element. Deretter var det hovedrett der hovedkomponenten besto av tre grønnsaker der gjestene kan velge mellom kylling eller vegetar. Det ble servert sideretter med gode Gulløyepoteter fra Troms, samt en norskinspirert taboulé med bygg og linse. Det hele ble avsluttet med en sjokoladecremeux med hasselnøtter og solbær.

Mer om saken

Mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt