Tiltaksplan for å redusere saltinntaket

Publisert

#205

Som et første konkret prosjekt har bedrifter innen samme bransje i felleskap utarbeidet mål for saltinnhold i ca 100 matvarekategorier (Foto: Colourbox).

NHO Service og våre medlemsbedrifter er engasjert i "Saltpartnerskap". Det er en tiltaksplan for å redusere saltinntaket i befolkningen.

Helsemyndighetene, matbransjen, interesseorganisasjoner og forskningsinstitusjoner står bak .

Avtalen ble undertegnet mandag. Medlemsbedrifter som drifter kantiner eller annen matomsorg er engasjert i tiltakene.

NHO Service nedsetter nå en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som vil bli ledet av Camilla Husby fra ISS og består av fagspesialister fra ulike medlemsbedrifter. De vil, sammen med fagsjefen for kantine og matomsorg, utarbeide en konkret strategi og handlingsplan for bedriftenes videre arbeid med Saltpartnerskapet.

Sentrale oppgaver er:
♦ Utarbeide konkrete mål for satsingen
♦ Planer og tilhørende materiell for opplæring av ansatte
♦ Informasjonsmateriell til bruk for gjester i kantinene
♦ Dokumentasjon

Arbeidsgruppen starter sitt arbeide 04.11.15 og forventer å kunne gå ut med konkrete planer og hjelpemidler til medlemsbedriftene før nyttår. 

Bakgrunnen for satsingen er at nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt. For mye salt fører til økt blodtrykk, og økt blodtrykk øker risikoen for hjerte-/karsykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag.

«Saltpartnerskapet» forplikter bedriftene til å jobbe for å redusere saltinnholdet i produktene sine. Det første nasjonale målet i Norge er en 15 prosents reduksjon innen utgangen av 2018. Innen 2025 er målet 30 prosent mindre salt enn i dag.

- For mye salt er en trussel mot folkehelsa. Det er en betydelig risikofaktor for blant annet hjerteinfarkt og hjerneslag, sier Lasse Tenden som koordinerer satsingen blant medlembedrifter i NHO Service.

Hovedmål for partnerskapet er:
♦ Økt bevisstheten om at saltreduksjon gir bedre folkehelse
♦ Redusere mengden salt i bearbeidet mat

I tillegg er kompetanseheving, forskning og utviklingsoppgaver, overvåking av saltinnholdet i matvarer, bedre merking og informasjon til forbrukere sentrale oppgaver. Som et første konkret prosjekt har bedrifter innen samme bransje i felleskap utarbeidet mål for saltinnhold i ca 100 matvarekategorier.

Organisasjoner som støtter tiltaksplanen er:
Animalia, Baker- og konditorbransjens landsforening (BKLF), Diabetesforbundet, Sjømat Norge (FHL), Forbrukerrådet, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), Kost- og ernæringsforbundet, Kreftforeningen, LHL, Nasjonalforeningen for folkehelse, NHO Mat og Drikke, NHO Service, Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), Virke. FoU-miljøer: Bioforsk, Nofima, Sintef Fiskeri og havbruk.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!