- Frustrerende å høre at så mange ikke fullfører yrkesfag

frisør

- Politikere må legge til rette slik at veiledere i ungdomsskolen får bedre verktøy og blir flinkere til å gi gode råd når yrkesvalg skal tas, sier Tara Lyche (tv) som driver en stor frisørkjede på Sørlandet. (Foto: Baard Fiksdal)

- Frustrerende å høre at så mange ikke fullfører yrkesfag, sier Tara Lyche som driver frisørkjeden Lucky på Sørlandet. I dag var NFVB i NHO Service og Handel medarrangør på et seminar som tok debatten.

”Førstevalg eller riktig valg” var tittelen på et seminar om yrkesfag i regi av Norsk Industri, NHO Mat og Drikke, NHO Reiseliv og NFVB i NHO Service og Handel i Arendal i dag.

Kompetanse på lavere nivå enn fagbrev

I panelet satt Ragnhild Lied (leder av Liedutvalget), Kjetil Tvedt (fagsjef Norsk Industri), Håkon Høst (forsker NIFU) og Arly Hauge (Fylkesutdanningssjef, Vest-Agder fylkeskommune). Bakgrunnen er Liedutvalget som bla. utreder behovet for kompetanse på lavere nivå enn fagbrev.

Debatten fokuserte at på de fleste yrkesområder er det de voksne som bestemmer. Hvorfor skal 16-åringenes førstevalg alene styre dimensjoneringen i videregående skole? NHO-fellesskapet ønsker seg et bedre system for dimensjonering, og beslutningsretten tilbake i Yrkesopplæringsnemndene.

Rekruteringen er beinhard

Tara Lyche fulgte debatten i Arendal i dag og brenner for å styrke yrkesfag. Hun leder Lucky, en av Sørlandets største frisørkjeder med syv salonger i Arendal, Grimstad og Tvedestrand, 38 ansatte, 9 lærlinger og 26 millioner kroner i omsetning.

- Som debatten i dag viste er det frustrerende å høre at så mange ikke fullfører yrkesfag og at mange dropper ut av sitt utdanningsløp, sier Tara Lyche. Hun forteller at det er meget vanskelig å få tak i dyktige frisører. Uten egne lærlinger hadde rekruteringen til bedriften vært  meget vanskelig.

frisør

- Jeg har nå vært lærling i et par måneder. Det er en fin måte å prøve ut yrket. Jeg trives godt, sier lærling Caroline Larsen (18), her sammen med daglig leder Tara Lyche (tv). (Foto: Baard Fiksdal)

- Vår største utfordringer er heve statusen til yrkesfag. Størst påvirkningskraft her har nok foreldre. Det er viktig å nå frem til disse med informasjon om karrieremulighetene og hvor bra yrkesfag faktisk er for mange, sier Tara Lyche.

 Å velge riktig yrkesvei

- Å velge yrke er et stort valg, og det koster samfunnet store beløp om du velger feil og kanskje havner utenfor arbeidslivet. De som har høyt karaktersnitt får nok ofte høre at de bør velge høyere akademisk utdanning, og det kan være helt feil.

- Veiledere i skolen og foreldre bør bli flinkere til å lytte til hva som er ungdommenes interesser. Hvis vi hadde fått opp statusen på yrkesfag og valgt yrket ut fra interesse så tror jeg vår bransjen hadde vunnet mye.

 - Politikere må legge til rette slik at veiledere i ungdomsskolen får bedre verktøy og blir flinkere til å gi gode råd når yrkesvalg skal tas, slutter Tara Lyche.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!