Stolutleie er når en frisør ikke regnes som ansatt i salongen, men i stedet leier plass der. Grunnen til at myndighetene er særlig opptatt av denne typen avtaler nå, er at det har vært en rekke konflikter knyttet til dem.
– Det er flere bransjer som benytter seg av lignende ordninger, og som har fått problemer som følge av det. Et eksempel er Wolt som nylig tapte i retten mot tidligere sykkelbud. Dommen er så vidt meg bekjent ikke rettskraftig enda, men viser at det kan bli dyrt for bedriftene å gjøre feil, sier Bergo.
Ny standardkontrakt
Konfliktene oppstår gjerne hvis leietaker i praksis behandles som ansatt. Dette kan være gjennom fastsatt arbeidstid, plikt til å søke om/oppgi ferie eller andre områder som vanligvis styres av arbeidsgiver i et ansettelsesforhold.
- Ved stolutleie er du som salongeier ikke arbeidsgiver, og du har heller ikke arbeidsgivers styringsrett, sier Bergo.
Hun og advokatkollega Johan Henrik Bjørge har nylig utformet en standardkontrakt for stolutleie, hvor ordningen er tydelig betegnet som et utleier- og leietakerforhold. Bergo anbefaler alle å benytte denne dersom de ønsker å ha stolutleie ved sin salong.
Faktisk praksis trumfer kontrakt
Samtidig påpeker Bergo at det rent juridisk har lite å si hva som står i kontrakten, dersom dette ikke gjenspeiles i hverdagen. Havner du i retten er det hvordan forholdet har fortonet seg i praksis, som blir vektlagt.
– Da vil dommeren gjøre en bred vurdering av om leieforholdet i praksis må defineres som et arbeidsforhold. Hvis det defineres som et arbeidsforhold, vil den som ha leid stol kunne kreve erstatning fra utleier. Det som er spesielt risikofylt er pensjon og feriepenger. Krav om feriepenger foreldes ikke. Det betyr at du som salongeier kan bli pålagt å utbetale feriepenger langt tilbake i tid, forklarer Bergo.
En trend
NHO Service og Handel ser en trend hvor myndighetene blir stadig mer opptatt av ansettelsesforhold og kontraktene knyttene til disse – spesielt i servicesektoren.
– Derfor er det viktig for oss som arbeidsgiverforening å sikre god informasjon til medlemmene våre der det er lett å trå feil, sier Bergo.
Stolutleie er et felt som ofte kan være vanskelig å navigere i, spesielt i et tillitsbasert arbeidsliv som det vi har i Norge. Ofte kan både leietaker og utleier ha et ønske om å nærme seg løsninger som hører hjemme i et arbeidsforhold. Problemet er at dersom det skjærer seg, så er det utleier som sitter igjen med konsekvensene.
Krav i oppsigelsestiden
Et annet område som kan være komplisert, spesielt i frisørbransjen, er oppsigelsestid og hva som er lov eller ikke lov her.
– Ofte skal frisøren som slutter videre til en konkurrent. Her er det viktig å understreke at det er arbeidsgiver som bestemmer når kundene blir informert om at frisøren skal slutte, med mindre noe annet er avtalt med arbeidstakeren. Det er ikke slik at frisøren nødvendigvis har krav på å ta med seg kundene sine til ny arbeidsplass, sier Bergo.
Men, legger hun til:
– Arbeidsgiver kan ikke kreve at frisøren holder seg hjemme i oppsigelsestiden. I stedet må kommunikasjonen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker være tydelig og ryddig, gjerne med klare tidspunkt for når nyheten annonseres ut til omverden.