Nordmenn vil trolig bruke mindre på julehandelen i 2017

Publisert

Rådgiver Mona Sandmo Nilsen fra NHO Vestlandet og Leif Bache-Mathiesen fra NHO Service og Handel.

Foto: ColourBox.com.

Nordmenn vil trolig handle for 11.000 kroner i desember, som er noe mindre enn tilsvarende periode i 2016, viser fersk prognose.

Hvis handletrenden fortsetter ut året, vil detaljhandelsbutikkene omsette for 56,6 milliarder kroner i desember. Over halvparten av utgiftene går til gaver. Til sammen planlegger voksne nordmenn å bruke nesten 46 milliarder kroner på julefeiringen. I snitt skal de bruke 11.097 kroner hver, viser en undersøkelse fra Respons Analyse for DNB.

Den galopperende veksten i juleforbruket er over. Juleshoppingen toppet seg i 2011, og har siden den gang moderert seg. Det største kuttet siden 2011 har vært på gavefronten. For seks år siden skulle vi bruke over 7.000 kroner hver i snitt på julegaver, i år er planen å bruke 5.700 kroner.

Netthandel

Netthandel er også størst i desember hvor vi i år trolig vil handle for 2,4 milliarder kroner i norske nettbutikker ifølge SSB tall. Det er nesten 40 prosent mer enn ellers i året. Netthandelen i november i fjor var noe lavere enn i desember, men ser vi fem år tilbake i tid, var netthandelen størst i november. I september og oktober 2011 var omsetningen på nettet på samme nivå som desember.

Sprer

De siste årene har gavekostnadene utgjort omkring 52–53 prosent av det totale forbruket. De siste årene er det en trend at vi sprer shoppingen utover i tid og også på flere arenaer.  Det er også økt netthandel i Norge, noe som kan ha vært en av årsaken til at Posten og Bring i fjor satte ny rekord for distribusjon av pakker i desember, med 3,7 millioner forsendelser, en økning på 5 prosent. 

Mer info:
Leif Bache-Mathiesen
Salgs og markedsdirektør
NHO Service og Handel
Epost
Bransjesider

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!