Frp vil kutte i sukkeravgiften

Publisert

#205

Partileder Siv Jensen holder tale til landsmøtet. (Faksimile fra Frps sending).

Den eksplosive grensehandelen gjør at 12 000 arbeidsplasser i Norge står i fare. Søndag vedtok Frp's landsmøte å be sin egen stortingsgruppe vurdere å skrote sukkeravgiften, skriver Dagbladet.

Et kompromiss med KrF gjorde at regjeringa i januar økte denne avgiften med 83 prosent. Samtidig ble avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer økt med 42 prosent. Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, mener at FrP og Siv Jensen må legge fram et statsbudsjett for 2019 uten den nye sukkeravgiften, skriver Dagbladet.

En analyse utarbeidet av Menon Economics viser at den voldsomme grensehandelen koster nær 12 000 arbeidsplasser og 7,8 milliarder i tapt verdiskapning. I tillegg til kommer de tapene som følge av den nettbaserte grensehandelen. Virke-direktør Ingvill Størksen sier at det bråhaster med å få bremset handelslekkasjen gjennom å droppe sukkeravgiften, men det er også avgjørende å få tettet det avgiftsfrie smutthullet på pakker under 350 kroner, kjøpt fra utlandet.

Vi er glade for at Frp har lyttet til handelen og vil reversere avgiften på sjokolade, sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer, men det er problematisk at de ikke vil droppe 350 kroners regelen også. Det hjelper lite at dagligvarekjedene i Norge har gjort en kjempejobb for å redusere salget av sukker i varene sine - så lenge en kunde samtidig kan hente godteri postsendt fra Sverige i samme butikken til langt lavere priser, sier hun.

Grensehandelsalliansen

Handel og Kontor i Norge, Norsk Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforening, Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke står bak Grensehandelsalliansen som ble startet i mars. Alliansen skal samarbeide om:

  • Å snu trenden med økende grensehandel og medfølgende eksport av skatteinntekter, arbeidsplasser, verdiskaping og investeringer.
  • Reversere sjokolade- og sukkervareavgiften og avgiften på alkoholfrie drikker til 2017-nivå. *Avvikle 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel med utlandet.
  • Økt kunnskap og innsikt i grensehandelens negative effekt på kosthold og folkehelse.
  • Økt oppmerksomhet om årsakene til og konsekvensene organisert kriminalitet og smugling som følge av høye kostnader ved produksjon og salg av mat og drikke i Norge.
  • En utvikling som i Danmark, der man har valgt å legge om avgiftspolitikken for å bevare arbeidsplasser, sikre staten skatteinntekter og få et reelt grunnlag for folkehelsepolitikken.

Mer om saken i Dagbladet
Mer om grensehandelsalliansen

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!