Milliongave til frivilling innsats mot plastforsøpling

Nyhet, Næringspolitikk, Handel

Publisert

#205

MARKERTE OPPSTARTEN: Under Arendalsuka, delte styreleder Peter Sundt ut 2,5 millioner kroner i gave til Hold Norge rent, og markerte med det oppstart av innbetalinger til fondet .

Handelens Miljøfond gir 2,5 millioner til frivillige som jobber mot forsøpling langs norskekysten. Gaven markerer oppstarten av fondet, som har som mål å redusere plastforsøpling, øke plastgjenvinning og redusere bruken av plastbæreposer.

Det er Hold Norge Rent som mottar gaven, i forbindelse med at startskuddet for Handelens Miljøfond går 15. august. Pengegaven blir overrakt 14. august under Arendalsuka og skal gå til å styrke den frivillige innsatsen gjennom å utvikle og drifte Ryddeportalen til Hold Norge Rent.

– Dette er gode nyheter for alle de frivillige kreftene som bidrar til å rydde langs kysten vår. Pengegaven gjør oss i stand til å mobilisere enda flere frivillige og koordinere arbeidet mer effektivt, sier Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent.

– Hold Norge Rent gjør en formidabel innsats med å rydde kysten vår. Vi markerer oppstarten av Handelens Miljøfond gjennom denne gaven, og så gleder vi oss til å utlyse midler som går til andre gode miljøtiltak. Utlysningene starter opp i løpet av høsten sier Peter Sundt, styreleder i Handelens Miljøfond.

Handelen står samlet

Medlemmene i Handelens Miljøfond er store og små aktører innen dagligvare- og faghandel, blant dem er NHO Service og Handel-medlemmene REMA 1000 og Kolonial.no. Medlemmene står for omkring 90 prosent av plastposesalget i Norge. Fra 15. august betaler disse en kontingent på 50 øre per innkjøpte plastpose til Handelens Miljøfond. Midlene skal gå til prosjekter og tiltak som skal redusere plastforsøpling, øke plastgjenvinning og redusere bruk av plastbæreposer.

– Vi er glade for at så mange handelsbedrifter er med og bidrar. Vårt mål er at fondet skal bli en betydelig kraft mot plastsøppel og for god energiutnyttelse av plast. Bedrifter som ønsker å bli med på laget, er velkomne til å ta kontakt med Handelens Miljøfond, sier Sundt.

Kostnadseffektiv løsning

Både EU og norske myndigheter ser på plastbæreposer som et miljøproblem, og ønsker at det tas betalt for posene. Handelen, med sine organisasjoner Virke og NHO Service og Handel, har i samråd med Klima- og Miljødepartementet kommet frem til en løsning der handelen betaler kontingent for plastbæreposer. Butikkene bestemmer selv utsalgsprisen på plastbæreposene.

– Handelen setter pris på den tilliten Klima- og Miljødepartementet viser ved å la næringslivet selv etablere et fond som samler inn penger til miljøtiltak. Dette er en kostnadseffektiv løsning, der miljøet er den store vinneren, sier Sundt.

Vil støtte tiltak mot plastsøppel

Det er ventet at Handelens Miljøfond vil få inn 300-400 millioner kroner per år. Fondet vil støtte tiltak som reduserer plastbæreposeforbruket, tiltak som styrker arbeidet mot plastforsøpling, samt tiltak som styrker arbeidet med økt ressursutnyttelse av plast, for eksempel plastgjenvinning. Uavhengige eksperter har gitt Handelens Miljøfond råd om hvordan midlene bør anvendes, og det vil bli utlyst midler i løpet av høsten 2018.

Foreningen Handelens Miljøfond ble stiftet i november 2017. Foreningens formål er å bidra til å etterleve kravene og intensjonene i EU-direktiv 2015/720 om lette plastbæreposer.  

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!