Lanserer grensehandelsbarometer

Publisert

#205

- Meldingen blir viktig i arbeidet med å omstille og videreutvikle norsk handel. Vi håper derfor at den inneholder tydelige politiske grep og prioriteringer når den legges fram fredag, sier Anne-Cecilie Kaltenborn. Kaltenborn og næringsministeren Torbjørn Røe Isaksen møter i dag pressen for å snakke om meldingen.

Skjerpet tilsyn for bedre konkurranse og etablering av et nytt grensehandelsbarometer. Dette er to av de viktigste nyhetene i tidenes første stortingsmelding om handelsnæringen.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte torsdag pressen sammen med blant annet Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, for å fortelle om innholdet i stortingsmeldingen om handel, som offentliggjøres fredag. 

"Handelsnæringen – når kunden alltid har nett"

I meldingen "Handelsnæringen – når kunden alltid har nett" foreslår Regjeringen 39 tiltak for omstilling og vekst i varehandelen. Viktige stikkord er:

  • Avvikling av 350 kroners grensen for avgiftsfri netthandel, samt redusere sjokolade og sukkeravgiften.
  • Etablere et årlig grensehandelsbarometer med SSB-statistikk for fysiske butikker og for netthandel.
  • Styrke håndhevingen av konkurranseloven for dagligvarebransjen.
  • Styrke bærekraft, sirkulærøkonomi og bidrag til det grønne skiftet.
  • Etablere et nytt utdanningsprogram slik at yrkesutdanning blir mer tilpasset handelsnæringens behov.
  • Bærekraftig omstilling gjennom:

- At regulering fra myndigheter legger til rette for at næringen kan utvikle og ta i bruk nye forretningsmodeller.
- At handelsnæringen står bedre rustet til å møte konkurransen fra utenlandske aktører og utnytte netthandelsmuligheter til å konkurrere på det internasjonale markedet.
- At satsing på digital kompetanse både i utdanning og etterutdanning fortsetter.
- En streng konkurranselov som håndheves effektivt.
- En innovasjonspolitikk som bidrar til nye løsninger som ellers ikke vil blitt utviklet
At næringen utvikler bærekraftige forretningsmodeller, bidrar til sirkulær økonomi og til at forbrukerne tar miljøvennlige valg

Skjerpet konkurranse

En viktig del av meldingen handler om dagligvarebransjen. Statsråden varsler at konkurransetilsynet skal skjerpe innsatsen. Blant annet skal man:

  • Senke terskelen for hvilke saker som etterforskes.
  • Drive mer omfattende markedsovervåking.

Det er i dag ulike vilkår. Den som handler mest hos en leverandør, får høyest rabatt og dermed lavest pris. Dette gjør at det er svært vanskelig for nyetablerte aktører å konkurrere med de etablerte.

Prisdiskriminering

-Vi er glade for at Næringsministeren i dagens Aftenposten erkjenner noe vi har påpekt: Konkurransen i dagligvaresektoren er for dårlig, og Konkurransetilsynet må nå brette opp ermene og sørge for at den blir bedre. Prisdiskrimineringen er så stor at det i praksis er helt umulig for nye aktører å etablere seg i markedet. Vi håper utspillet følges opp med at Konkurransetilsynet nå får muskler til å gjennomføre det statsråden ber om, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, leder av NHO Service og Handel.

Kommer i grevens tid

- Meldingen kommer i grevens tid. Næringen, med 360.000 arbeidsplasser, står midt oppe i store utfordringer, blant annet fordi den ikke får konkurrere på lik linje med utenlandske konkurrenter. Derfor er vi glade for at 350-kroners-grensen i budsjettforliket med KrF nå forsvinner i 2020, sier Kaltenborn.

Grensehandel-barometer

Grensehandelbarometeret skal overvåke grensehandelen og netthandelen til nordmenn. Det finnes i dag lite presis og overordnet dokumentasjon på hva og hvor mye nordmenn handler over grensa til Norge, melder P4. Grensehandelen fortsetter å vokse, og slår bena under norske arbeidsplasser, hver eneste dag.

-  Å synliggjøre dette bedre, vil øke forståelsen for hvor alvorlig denne uheldige utviklingen faktisk er for norske arbeidsplasser og norsk økonomi. Det er bra, selv om det neppe i seg selv vil snu utviklingen. Men sammen med at 350-grensen forsvinner og at deler av sukkeravgiften reverseres til 2017-nivå, kan vi kanskje håpe på at vi i hvert fall klarer å bremse veksten, sier Kaltenborn.

- Viktig karrierevei

-Handelsnæringen er en av de få næringene hvor du kan starte og jobbe deg oppover, uten formell utdannelse. Vi vil løfte denne næringen. Jeg håper vi kan kvitte oss med negative munnhell som «å sitte i kassa på Kiwi», sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Han understreker at næringen er inne i en periode med store endringer og økt konkurranse. Økt netthandel, direkte import av varer, selvbetjente kasser, digital kundeinformasjon, skreddersydde tilbud og varer som hentes og leveres direkte hjem på døren.

Meldingen offentliggjøres etter statsråd fredag 30. november. 

Mer om saken i Aftenposten

Pressemelding 

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!