NHO Service og Handel

Innhold

- Vi hadde vært forbannet

Nyhet, Næringspolitikk, Handel

Publisert

Hedenstrøm

Mads Hedenstrøm i Svensk Handel (Foto: Niklas Maupoix)

- Vi hadde vært forbannet om våre politikere hadde hatt like høye avgifter som i Norge, sa Mads Hedenstrøm i Svensk Handel under Arendalsuka. Norske konsumenter la igjen 26 mrd. svenske kroner i 2018. Svenskene tror grensehandelen vil øke sterkt.

NHO Service og Hande,l sammen med resten av GHA, forstår  ikke norske politikere som lar både arbeidsplasser og inntekter lekke ut av landet.  Det som topper dette i disse "bompengetider" er at bompengeordningen på Svinesund kan opphøre høsten 2020 mot opprinnelig opphør i 2025. Opphøret skyldes en solid trafikk- og inntektsutvikling over tid. Onsdag avholdt Svinesundsforbindelsen AS generalforsamling i selskapet, der de la fram et resultat på 203 millioner kroner. Det kommer som følge av nesten 8,4 millioner passeringer over de to bruene mellom Norge og Sverige i fjor.

-Vi mener dette er nok et bevis på at grensehandelen vil vokse og at norske politikere er mer opptatt av å sanke stemmer for neste periode enn hva som er best for norsk næringsliv.  På vårt arrangement under Arendalsuka, sa statssekretær Magnus Thue på spørsmålet om hvorfor politikere ikke gjør mer for å beholde tap av Norske arbeidsplasser i grenseliggende strøk at vi har jo svært lav arbeidsledighet i Norge.

NHO Service og Handel vil påse at 350 kronersgrensen forsvinner ved årsskifte og at det kommer på plass et grensehandelsbarometer slik at vi kan samle mer fakta rundt grensehandelen. I motsetning til svenskene så jobber f.eks Danmark mye mer aktivt for dansk varehandel for å begrense lekkasjen til Tyskland.  Grensehandelen står høyt på den politiske agendaen i Danmark uavhengig av politisk farge. Ifølge John Wagner, adm. dir. i De Samvirkende Kjøbmænd i Danmark har de siden år 2000 nærmest halvert grensehandelen på øl, brus og søtsaker.  Danskene fikk fakta på bordet, noe vi også har i Norge, og gjennom politisk engasjement (noe Norge ikke har) fikk de ihevrksatt tiltak som både skapte redusert grensehandel, vekst i arbeidsplasser og redusert konsum som kanskje er et like viktig aspekt både når det gjelder folkehelse og bærekraft. I Danmark gikk alarmen når grensehandelen passerte 5 milliarder, mens den ennå ikke har gått i Norge selv om vi har passert 26 milliarder sek i følge Svensk Handel.  Hva skal til for at Norske politikere skal våkne?

Mer om saken

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!