Hvor mye mikroplast er det i skittentøy?

Publisert

Fjong og vaskemaskinen

Et nytt filter utviklet av SINTEF skal gi ny og viktig kunnskap om mikroplasten som kommer fra klesvasken vår. Fv. Stephan Kubowicz i SINTEF og Camilla Coward, grunnlegger og daglig leder i Clean Oslo. Foran Hanne sitter Elisabeth Høiesen, bærekraftsjef i Fjong. (Foto: Siri Elise Dybdal).

I samarbeid med næringsaktører og klesbutikken Fjong i Oslo skal SINTEF måle og fange mikroplast fra klesvask.

Hver gang du vasker klær, skyller du ut mikroplast i havet. Men vi vet lite om mengden og spredningen av mikroplast fra ulike tekstiltyper. Nå jobber forskere med å både måle og fange mikroplast fra klesvasken vår.

Fjong driver utlån og leie av brukte kjoler og hverdagsplagg. Målet er å redusere overforbruket vårt og være et godt alternativ til å kjøpe nye klær. Hyppig vasking/rensing av klær er imidlertid en utfordring når det gjelder å minimere miljøavtrykket for bedriften.

Fjong, som er en medlemsbedrift i NHO, skal blant annet teste ut et filtersystem utviklet av SINTEF. Det fungerer slik at avløpsvannet fra vaskemaskinen må passere disse tilkoblede spesialfiltrene som vil fange opp plastfibrene. Dette kan gi viktig kunnskap om hvor store mengder som kommer ut og hvordan de ulike stoff­typene bidrar til mikrofiber i avløpsvannet.

Leder og initiativtager til prosjektet er innovasjonsselskapet Clean Oslo, som har som mål å finne en metode som forhindrer utslipp av mikrofiber i avløpsvann fra fellesvaskerier og industrielle vaskerier.

Mer her: Hvor mye mikroplast er det i skittentøykurven din?

Se også: Her er jentene som vil leie ut klærne dine

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!