NHO Service og Handel

Innhold

I 2024 kan NorgesGruppen ha 50 prosent av dagligvaremarkedet

Nyhet, Næringspolitikk, Tall og fakta, Handel

Publisert

handlevogn

- Dramatisk, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, leder av NHO Service og Handel. Allerede om fire år kan NorgesGruppen kontrollere over halvparten av det norske dagligvaremarkedet, viser beregninger NHO Service og Handel har gjort.

#205

Anne-Cecilie Kaltenborn

Vi ser nå en dramatisk utvikling der forbrukeren kommer til å stå igjen som taperen, sier adm direktør Anne-Cecilie Kaltenborn.

I dag offentliggjorde Nielsen markedsandelene til de norske dagligvarekjedene for 2019. NorgesGruppen har 43,7 prosent av omsetningen i markedet, en økning på 0,5 prosentpoeng fra 2018. Ett prosentpoeng markedsandel tilsvarte en omsetning på ca 1,8 mrd i 2019.

Bunnpris kjøper inn en stor andel av sine varer fra NorgesGruppen. Over 46 prosent av innkjøpte varer til norsk dagligvaremarked forhandles av NorgesGruppen, når dette innkjøpsvolumet medregnes. Dette gir en enorm forhandlingsmakt. Fortsetter økningen i markedsandeler i lik takt som de foregående årene, når NorgesGruppen en andel på 50 prosent av innkjøpet til norsk dagligvare i løpet av 2024.
- Utviklingen er alvorlig, men dessverre ikke overraskende, sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn.

- NorgesGruppens har vokst kraftig gjennom to tiår og veksten holdes oppe av konkurranseskadelig prisdiskriminering, noe Konkurransetilsynet avdekket før jul 2019. Nå står de snart for 50 prosent av innkjøpene. Dersom utviklingen fortsetter, ender vi raskt opp med et monopol eller duopol. Nå setter vi vår lit til at Konkurransetilsynet og Regjeringen legger ytterligere trykk på arbeidet som er igangsatt med å forsøke å stanse denne uheldige utviklingen, sier hun.

Nielsen Norge pressemelding (pdf)

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt