NHO Service og Handel

Innhold

Etterlengtet og nødvendig gjenåpning av handel

Nyhet, Næringspolitikk, Handel

Publisert

#205

Linda Vist er direktør for handelsnæringen i NHO Service og Handel (Foto: Baard Fiksdal).

- Handelen er på bristepunktet. Regjeringens gjenåpning av 17 av kommunene i Viken er derfor gledelig, etterlengtet og svært nødvendig, sier Linda Vist, direktør for handel i NHO Service og Handel.

Kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Nordre Follo, Vestby, Ås, Fredrikstad, Halden, Moss, Råde, Sarpsborg, Asker, Bærum, Drammen, Lier, Eidsvoll og Nannestad endres nå fra 5A til 5B i smittevernsforskriften og handelsstanden kan igjen dermed åpne fra og med mandag 26. april.

Det er fremdeles stengt handelsnæring i Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen og Ullensaker. Tiltakene varer til 9. mai.

Oslo har hatt nedgang i smittetrykket, men fremdeles såpass høy smitte at det i dag er offentliggjort at det ikke utføres noen lettelse nå. Ny vurdering gjøres tirdag 27.04

- Handelsnæringen har vært stengt i over lengre tid. Smittevernsforskriftens 5A klassifisering, som tilsier nedstengning av handelen, har vært i bruk langt lengre enn de 2-3 ukene de var tiltenkt. For næringen er derfor gjenåpningen kjærkommen for å sikre overlevelse.  

- For mange betyr dette nå at konkurs forhåpentligvis unngås, og at permitterte kan komme tilbake på jobb.

- Vi takker for tilliten som er vist handelsnæringen. Vi vet at butikker og kjøpesentre vil ta smittevern på alvor også i tiden fremover, sier Vist.

Sterk konkurransevridning

Sterk konkurransevridning er blitt et økende problem. Nye kategorier hos de som har tillatelse til å holde åpent har vokst frem. Det er omsetningsrekorder mange steder. Mange sliter med permitteringer og frykter konkursras. Å åpne handelsnæringen nå er meget viktig. Tilbakemeldingen fra medlemmer og våre medlemsundersøkelser gir et dystert bilde. Situasjonen går svært hardt ut over de minste aktørene i bransjen. Særlig tøft er det for nyetablerte bedrifter som kommer dårlig ut via dagens kompensasjonsordning. Det stilles spørmål ved troverdigheten til tiltakene. Gjør vi de riktige tingene? Og er det verdt innsatsen, byrdene som den enkelte må bære?

Handelsnæringen benytter nasjonal smittevernsveileder og har strenge tiltak for smittevern i butikk og kjøpesenter. Det skal fremdeles være trygt å handle i butikk. Dette har næringen bevist siden 12. mars 2020.

- De strenge reglene var aldri tiltenkt å vare så lenge. Handelsnæringen har nå tatt sin del av byrden. Det er tid for åpne opp igjen, sier Vist.

Se også Slik rammes handel under korona

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt