Koronakrisen har rammet mange av NHO Service og Handels medlemsbedrifter hardt, og noen bransjer er mer utsatt enn andre. Tallene er oppdatert fram til og med uke 01 i 2021.
Siden krisen startet i mars 2020 har NHO foretatt medlemsundersøkelser som gir innsikt i hva som er de største utfordringene og hvordan dette utvikler seg over tid. Spørsmål sendes alle medlemsbedrifter i NHO og gir ca 3.600 svar. 500 av disse er fra bedrifter i NHO Service og Handel. Hovedfunn for våre bedrifter i uke 1 - 2021 er:
Arbeid & Inkludering består av 351 medlemsbedrifter med 5.251 årsverk og 5,4 milliarder i omsetning i 2019.
Arbeid- og inkluderingsbransjen har innenfor dagens smittevernsregime tilnærmet normal drift. Det er aktivitet i alle tiltak fra Nav, men sterke begrensninger angående fysisk avstand gjør all veiledning digital. Bedrifter med produksjonsmiljø er rammet av markedssvikt som næringslivet ellers.
Det er krevende å formidle folk til jobb, da det er begrensninger i utplasseringer. Bedrifter med stor grad av produksjon av varer og tjenester var ikke omfattet kompensasjonspakken til næringslivet. Dette rammer særlig varig tilrettelagt arbeid, og det haster med å få en egen kompensasjon for dette.
Andel som oppgir å ha likviditetsproblemer ligger nå på 6 prosent. Dette er fremdeles lavest av bransjene i NHOSH.
4 prosent av arbeids- og inkluderingsbedriftene frykter nå konkurs.
Andel som har gjennomført og planlegger å gjennomføre oppsigelser: 10 prosent av bedriftene svarer at de har foretatt oppsigelser, og 10 prosent planlegger dette, som er en halvering siden august.
Drift og Service består av fasilitetstjenester, renhold, servering, kantine og matomsorg, skadesanering, bygningsdrift og eiendomsservice, skadedyrbekjempelse og øvrige bransjer. Drift og Service består av 2.509 medlemsbedrifter, med 20.067 årsverk og 22,3 milliarder kroner i omsetning i 2019
Drift- og servicebransjen spenner vidt. Mens en rekke kantinebedrifter har mistet opp mot all sin ordinære omsetning, har skadesaneringsbedriftene tilnærmet ordinær ordreinngang. Renholdsbedrifter og bedrifter innen bygningsdrift og eiendomsservice reduserer bortfall av arbeidsmengde ved å framskynde vedlikeholdsoppgaver.
Drift- og servicebedriftene utfører sitt arbeid hos andre og er avhengig av at kunden kommer tilbake til sin ordinære virksomhet. Opptrapping vil sannsynligvis skje gradvis og kan i liten grad påvirkes av tjenesteleverandørene. Den usikkerhet som i starten av perioden var knyttet til håndtering av smitterisiko i arbeidssituasjonen er hovedsaklig løst gjennom profesjonell atferd, gode smitterutiner, dialog og kommunikasjon.
Drift- og servicebedriftene er tilpasningsdyktige. Når samfunn og næringslivet nå re-startes, vil det være behov for både de eksisterende tjenestene og muligheter for nye tjenesteområder. Hvordan næringsmarkedet vil håndtere en gradvis opptrapping vil påvirke framtidsmulighetene sterkt, samtidig som det er forventninger om at det offentlige bruker sin del av markedet til å styrke næringslivet gjennom forserte anskaffelser. Det er likevel dramatisk når en så stor andel av bedriftene angir en risiko for konkurs. Dette vil følges tett..
Ca 23 prosent har likviditetsproblemer.
19 prosent frykter konkurs, en tydelig økning fra foregående undersøkelse.
50 prosent av bedriftene svarer at de har foretatt oppsigelser og betydelig opp fra forrige undersøkelse. 37 prosent svarer at de planlegger oppsigelser.
Bemanning og Rekruttering består av 730 medlemsbedrifter, med 29.490 årsverk og 19,3 milliarder kroner i omsetning i 2019.
Bemanningsbransjen er tilstede i hele arbeidslivet og preges av aktiviteten i de enkelte områdene det leveres personell til. Innen for eksempel lager, logistikk og matvarehandel, har etterspørsel vært voksende, men på de fleste områder er aktiviteten lavere. Noen områder som stoppet fullstendig stoppet opp har nå kommet i gang igjen.
Mange bemanningsbedrifter bistår nå med mobilitet i arbeidslivet, ved å formidle permitterte i enkelte bransjer til jobb i bransjer med stor etterspørsel, for eksempel fra hotell og luftfart til logistikk og varehandel.
Det fryktes ordretørke og manglende planlegging for områder der det eksisterer et reelt behov for innleie, noe som senere kan gi utfordringer med å finne personell. Karantenereglene skaper fortsatt utfordringer for en bransje hvor 50 prosent kommer fra utlandet. Aktivitet på noen områder begrenses av mannskapsmangel. Forståelige smittevernsregler innebærer mindre mobilitet mellom arbeidsplasser og innskrenker fleksibilitet.
Vi tror at et stort antall bemanningsbedrifter har evnen til å omstille seg og nedskalere virksomhet i tråd med markedet. Disse vil klare seg gjennom krisen og vil kunne være en viktig ressurs for gjenoppbyggingen av arbeidslivet. Forhåpentligvis vil flere, etter å ha gjennomgått koronakrisen, få forståelse for bemanningsbransjens samfunnsverdi. Nå må målet bli å hjelpe flest mulig i arbeid.
Ca 9 prosent melder om likviditetsproblemer, og dette er markant ned fra i fjor høst.
Andelen som frykter konkurs har falt fra over 50 prosent i mars, til 17 prosent ved siste undersøkelse.
Hele 43 prosent av bedriftene svarer at de har foretatt oppsigelser. Dette er balnt de høyest av bransjene i NHO SH. Ytterligere 34 prosent planlegger oppsigelser.
Handel består av 1,141 medlemsbedrifter med 9.066 årsverk og 68,1 milliarder kroner i omsetning i 2019.
Varehandelen er kommet godt i gang igjen etter en utfordrende tid. Dagligvarebransjen hadde rekordvekst på 7,2 prosent i løpet av første kvartal av 2020. Netthandelen vokste med nesten 40 prosent i mai 2020 mot mai 2019, noe som etterfølger en vekst på nesten 60 prosent i april. Det er spesielt de små virksomhetene som fortsatt er de mest sårbare med tanke på både smittevern og likviditet.
15 prosent av handelsbedriftene oppgir å ha likviditetsproblemer, svakt ned fra forrige undersøkelse.
Andel som frykter konkurs i handel øker svakt til 11 prosent, men er ned fra over 40 prosent på det høyeste nivået .
Ca 14 prosent av bedriftene svarer at de har foretatt oppsigelser, ligger stabilt i forhold til forrige undersøkelse. 12 prosent svarer at de planlegger oppsigelser, og dette er litt opp fra forrige undersøkelse.
Helse og Velferd består av asylmottak og integrering, barn og ungdom, bedriftshelsetjeneste, rehabilitering i spesialisthelsetjenesten, sykehjem, hjemmebasert omsorg og BPA, sykehus og klinikker, kiropraktikk og psykisk helse og avhengighet. Helse og Velferd består av 848 medlemsbedrifter, med 9.666 årsverk og 9,5 milliarder kroner i omsetning i 2019.
Helse- og velferdsbransjen spenner bredt og krisen har rammet bransjene ulikt. Sykehjem, hjemmebaserte tjenester, BPA og barnevern er samfunnskritiske tjenester som har hatt tilnærmet full drift, men med økte kostnader knyttet til koronapandemien (som for eksempel bemanning og smittevernutstyr). Både Regjering og Storting har lovet at merkostnader knyttet til pandemien skal bli kompensert for kommunene, både det som gjøres i egenregi, og der våre medlemsbedrifter leverer offentlige lovpålagte tjenester for kommunen. Gjennom revidert budsjett, har det kommet penger til kommunene, men det er foreløpig uklart hvordan kommunene følger opp styringssignalene fra Staten, og om private aktører faktisk blir kompensert på lik linje. Foreløpig ser det ut til at det gjøres delvis kompensasjoner.
Innen rehabilitering, klinikker, bedriftshelsetjeneste og psykisk helse, har virksomhetene vært delvis stengt, men har i takt med gjenåpningen av samfunnet gjenopptatt behandlinger i tråd med oppdragsgivers ønsker. Gjenåpning av flere bransjer har gitt økt omsetning og oppdrag for Bedriftshelsetjenester. Det er også grunn til å anta at omsetningen øker også for andre helseområder, som bidrar i etterslepet på ordinære behandlinger fra sykehusene som følge av pandemien. Her kan private aktører bidra med kapasitet, kompetanse og bistand dersom det legges til rette for det.
Flere bransjer i Helse og Velferd har fortsatt usikkerhetsfaktorer hva gjelder hvordan den endelige økonomiske kompensasjonen blir. Det er ikke avklart i kommunene hvordan den faktiske fordelingen blir. Helseforetakene varsler avregninger/avklaringer i august for rehabiliteringsinstitusjonene. Krisepakkene har i liten grad konkret løst utfordringene i helse og velferdsbransjene, men forutsatt at kommuner og helseforetak foretar kloke og rettferdige kompensasjonsoppgjør kan det løse seg for bransjene. Lønnstilskuddsordningen som etter planen åpnes som portal i september kan være positiv for en del medlemsbedrifter.
Det er for tidlig å fastslå hvordan den nære fremtid blir for bransjene. Mye beror på de avklaringer oppdragsgivere Stat og Kommune må gjøre med våre medlemmer om de lovpålagte offentlige finansierte tjenestene de har levert og leverer. Ved årskifte vil det trolig bli klare hvordan den faktiske økonomiske situasjonen er for våre medlemmer. Eventuelt økt behov og etterspørsel i flere bransjer for helse og velferd vil påvirke situasjonen positivt.
Ca 15 prosent svarer de har likviditetsproblemer, et fall fra forrige undersøkelse.
17 prosent av bedriftene innen Helse og velferd oppgir at de frykter konkurs, dette er en økning fra forrige undersøkelse.
Ca 6 prosent av bedriftene svarer at de har foretatt oppsigelser og 9 prosent svarer at de planlegger oppsigelser, det er en forbedring fra forrige undersøkelse og blant de laveste av NHOSHs bransjer.
Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) består av 1.270 medlemsbedrifter med 5.385 årsverk og 4,2 milliarder kroner i omsetning i 2019.
Ca 15 prosent oppgir å ha likviditetsproblemer og dette ligger på et stabilt nivå.
15 prosent av bedriftene oppgir nå at de frykter konkurs, dette er en økning fra forrige undersøkelse.
15 prosent av bedriftene svarer at de har foretatt oppsigelser, og 15 prosent svarer at de planlegger dette. Dett er en tydelig forverring
Sikkerhet og Beredskap består av 294 medlemsbedrifter, med 8.947 årsverk og 9,2 milliarder kroner i omsetning i 2019.
Det er store variasjoner i hvordan koronakrisen rammer sikkerhet- og beredskapsbedriftene. Noen er stengt helt ned. Det gjelder spesielt for bedrifter som leverer tjenester til arrangementer, utelivet og flyplasser. Øvrige tjenester går stort sett som normalt, men med noe økning særlig knyttet til helseforetak, offentlige kontorer og butikker innen dagligvare.
De største utfordringene har bedriftene som leverer tjenester til arrangementer, uteliv og flyplasser. Dette ser dessverre ut til å strekke lengre ut i tid. Her er det viktig at kompensasjonsordningen kommer og treffer godt for at bedriftene får dekket faste løpende kostnader, samt at permitteringstiden utvides til 52 uker.
Fremtidsutsiktene avhenger av krisens varighet. De selskapene som er hardest rammet jobber med å omstille seg for å få andre arbeidsoppgaver, så langt det er mulig. Det at kompensasjonsordningen treffer behovene til disse bedriftene vil være avgjørende for om de vil være i stand til å levere tjenester når situasjonen igjen normaliserer seg. Det er også en reell risiko for at man ikke har mannskap med rett lovpålagt kompetanse tilgjengelig på flere områder, fordi mange er permittert.
Ca 23 prosent oppgir å ha likviditetsproblemer, en kraftig økning fra forrige undersøkelse.
23 prosent av bedriftene har svart at de frykter konkurs, et hopp fra forrige undersøkelse.
23 prosent av bedriftene svarer at de har foretatt oppsigelser og 15 prosent svarer at de planlegger dette, ned fra forrige undersøkelse. Nivået er blant de høyeste av bransjene i NHOSH.