Over 30 liter brus per nordmann i utenlandshandel

Nyhet, Næringspolitikk, Handel

Publisert

bokser

En ny rapporten fra Folkehelseinstituttet viser at hver nordmann kjøper over 30 liter brus over grensen årlig. - Grensehandelen påvirket negativt lokale verdiskapning og arbeidsplasser og skader miljøet gjennom unødvendig transport, sier Linda Vist, direktør for handelsnæringen i NHO Service og Handel.

#205

Det selges tilsvarende 1,5 kilo sjokolade og godteri, 11 liter sukkerholdig drikke og 12 liter sukkerfri drikke per voksne nordmann årlig i butikker på grensen og i handel fra utenlandske nettbutikker. Dette viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet som årlig skal kartlegge nordmenns forbruk av alkoholfri drikke, sjokolade- og sukkervarer i utlandet, som del av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold.

Forbruket tilsvarer hele 15 prosent av den totale mengden nordmenn kjøper av sjokolade og godteri og 20 prosent av brus, mineralvann, leskedrikker og energidrikker. Undersøkelsen rapporten bygger på er utført høsten 2020, og har dermed sterkt redusert grensehandel i forhold til et normalår. Anslagene er justert opp for å tilsvare forbruket slik det var ved åpne grenser.  

Grensehandelsbarometer

- Rapporten fra FHI bekrefter også det vi lenge har sagt, nemlig at det er behov for datakilder som kan gi gode estimater på grensehandelen. Vi er derfor svært glade for at regjeringen i statsbudsjettet har besluttet å etablere et grensehandelsbarometer som vi håper skal gi oss akkurat de data som er nødvendig for å vise hva vi faktisk handler på andre siden av grensen fremover og dermed hva vi kunne skapt lokalt i stedet, sier Linda Vist.  

Fra nyttår trådte norske avgiftslettelser i kraft på øl, vin, snus, sjokolade og godteri samt alkoholfrie drikkevarer, men grunnet stengte grenser er det usikkert hva effekten av dette vil bli. Erfaringer fra Danmark viser at avgiftslettelser for å redusere grensehandelen mot Tyskland bidro til å redusere hamstring og dermed også kunne redusere det totale forbruket av sukkerholdige varer og mineralvann.

Over 7000 arbeidsplasser

- Ved åpne grenser påvirker den store handelslekkasjen norsk handel og næringsmiddelindustri kraftig, fortsetter Linda Vist. Beregninger som NHO har utført anslår at dersom avgiftene på sjokolade og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer fjernes helt, og avgiftene på alkohol og tobakk halveres, vil dette føre til 3.000 nye sysselsatte i næringsmiddelindustrien og 4800 nye sysselsatte i detaljhandelen.

De samme avgiftslettelsene vil øke etterspørselen etter disse varene i Norge, men det er i dag for tidlig å si noe om eventuelle endringer i totalforbruk av produktene, avslutter Vist.

Les rapporten fra FHI her. 

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt