– Det haster å styrke fagutdanningen

Publisert

Tor Svarva på Håndverkskonferansen 2023, paneldebatt

Fagsjef Handel i NHO Service og Handel, Tor Svarva, deltok nylig i paneldebatten «Håndverk i det grønne skiftet», på Håndverkskonferansen 2023. Foto: NHO SH

Det sier NHO Service og Handels fagsjef for Handel, Tor Svarva, i forbindelse med Håndverkskonferansen 2023. Han får støtte fra blant annet Framtiden i våre hender.

I samarbeid med et bredt spekter av aktører, jobber NHO Service og Handel for å etablere utdanningsløp innen de mindre håndverksfagene. Målet er å få fart på den sirkulære økonomien.

Det var derfor svært gledelig å bli invitert av Sparebankstiftelsen DNB til paneldebatt under Håndverkkonferansen 2023. Temaet var "Håndverk i det grønne skiftet".

Fagkompetanse er nøkkelen

–  Fagutdanning innen mindre håndverksfag utgjør en vesentlig del for det grønne skiftet, da den tilfører spesialisert kompetanse som er nøkkelen til bærekraftige praksiser, sier Svarva.

Han deltok i debatten på vegne av næringslivet, hvor han blant annet møtte politisk rådgiver i Framtiden i våre hender, Åsa Paaske Gulbrandsen:

– En nøkkel i det grønne skiftet er å redusere material- og ressursuttaket vårt, og å senke forbruket til et nivå som er i tråd med jordas tåleevne. Vi må helt enkelt holde allerede produserte varer lenger i bruk, enten det gjelder klær, møbler, småelektronikk eller bygg. I det spiller dyktige håndverkere og reparatører en avgjørende rolle.

Viktig med samarbeid

I sin nyeste rapport (20. mars 2023), konstaterte FNs klimapanel at de menneskeskapte klimaendringene er omfattende, raske og at de eskalerer. Samtidig ligger nordmenn på topp i Europeisk sammenheng når det kommer til bruk-og-kast. Norges mål er å redusere utslippet av klimagasser med 50 til 55 prosent innen 2030, og utviklingen av nye teknologier og markeder står sentralt i omstillingen, skriver regjeringen.no.

– Vi i NHO Service og Handel mener at et sterkere gjenbruks-, ombruks- og reparasjonsmarked, er helt avgjørende om vi skal nå Norges klimamål. Det er også helt avgjørende at vi har dialog med andre aktører på området. I så måte er arenaer som Håndverkskonferansen svært nyttig, sier Svarva.

Han får god støtte fra Gulbransen og Framtiden i våre hender.

–  De siste årene har NHO Service og Handel spilt en viktig rolle i å fremme sirkulære, bærekraftige tjenester og næringer. Sammen har vi etterspurt sirkulær skatteomlegging, forenkling av brukthandelregelverket og politisk handlekraft for de sirkulære forretningsmodellene. Vi kommer til å trenge mange reparatører i tiden framover. Derfor er det viktig at NHO SH på vegne av næringen involverer seg og etterlyser blant annet kompetansetiltak. Initiativet til å få på plass et fagbrev for tekstilreparatører er et eksempel på grep som vi støtter og som vi ønsker å se mer av, avslutter hun.

Les også Håndverksfagene har en lys fremtid.

mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!