Brukthandelloven: Endelig gjennomslag

Publisert

Direktør for handel i NHO Service og Handel, Linda Vist (t.v.), har i lang tid jobbet for endring av brukthandelloven. Nå har har næringsminister Jan Christian Vestre (t.h.) tatt grep. Foto: NHO SH / NTB Kommunikasjon og statsministerens kontor

Direktør for handel i NHO Service og Handel, Linda Vist, har i lang tid jobbet for endring av brukthandelloven. Nå har næringsministeren lyttet.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) går inn for å fjerne hele brukthandelloven, og forslaget ble nylig sendt på høring. Dersom loven ikke fjernes helt, foreslår departementet et alternativ to: Å snevre inn loven, slik at det kun gjelder spesielle antikviteter, kunstverk, dyre smykker og lignende.

– Næringsministeren viser med dette at han har lyttet til oss som kjenner bransjen. Det er stor vilje i handelen til å selge mer brukt, og nå vises det også politisk vilje til å gjøre dette lønnsomt, uttaler bransjedirektør for handel i NHO Service og Handel, Linda Vist.

Utdatert lovverk

Brukthandelloven fra 1999, har blant annet krevd at alle varer må loggføres manuelt i en fysisk protokoll, når bedriften tar imot gjenstander for bruktsalg. Deretter må varene oppbevares i to uker før salg, og det er opp til det enkelte politidistrikt å avgjøre om du i det hele tatt får selge brukte varer.

NHO Service og Handel, med Vist i spissen, har lagt press på politikerne for å endre lovverket.

– Nordmenn er på topp i Europa hva angår bruk og kast, og vi kan ikke fortsette slik. Økt ombruk er et viktig steg i riktig retning, men brukthandelloven har gjort dettte unødvendig vanskelig. Verden ser nemlig svært annerledes ut nå, enn på 90-tallet, konstaterer hun.

Endelig lyttet til

For Linda Vist og andre som har jobbet med denne saken, har det vært mange lange møter, etterfulgt av å forfatte omfattende høringer og innspill, før Nærings- og fiskedepartementet til slutt tok grep.

I april inviterte næringsministeren næringslivet, fagbevegelsen og miljøbevegelsen til et siste innspillsmøte. Da stilte han spørsmålet "trenger vi egentlig brukthandelloven?".

–  At departementet nå foreslår å forkaste loven, er en etterlengtet utvikling. Dette kan virkelig få fart på ombruk fremfor nytt, avslutter Vist.

kvinne
mann

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!