Juleombruk brer om seg, men må bli billigere

Publisert

Bilder som illustrerer julehandel hos Fretex

Vårt medlem Fretex hadde en sterk novemeber, med åtte prosent økning i omsetning sammenlignet med i fjor. Foto: Fretex

Det slår Forbrukerrådet fast i en pressemelding. De etterlyser kutt av moms på brukte varer, og får full støtte fra NHO Service og Handel og FINN.

NHO SH, FINN.no og Forbrukerrådet står samlet og krever momskutt på brukte varer. Markedet er klart for det.

NHO SH, FINN og Forbrukerrådet ønsker momskutt på brukthandel. Foto: NHO Service og Handel, FINN.no og Forbrukerrådet

– Vi står i et grønt skifte. At vi nå ser stor vilje i befolkningen til å handle brukt, burde sees som et handlingsrom for politikerne, sier bransjedirektør for Handel i NHO Service og Handel, Linda Vist.

For andelen nordmenn som ønsker å gi brukte julegaver, øker. Det viser den ferske undersøkelsen fra YouGov, bestilt av Forbrukerrådet. I år svarer 41 prosent at de kan tenke seg å kjøpe brukte julegaver, mot 31 prosent i fjorårets undersøkelse.

Utviklingen støttes av FINNs juleanalyse, utført av Opinion. Her svarer 76 prosent at de er nøytrale eller positive til å gi bort brukt julegave, mot 70 prosent i fjor.

Kjøper brukt for å spare penger

Begge undersøkelsene viser at pris er styrende for mange:

36 prosent av befolkningen vil handle billigere julegaver i år på grunn av økonomi, slår FINN fast.

Av de som spesifikt ønsker å kjøpe brukte julegaver, gjør to tredeler av nordmenn dette for å spare penger, ifølge Forbrukerrådet.  Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket oppfordrer derfor Finansdepartementet til å fjerne momsen ved kjøp og salg av brukte varer, slik at enda flere vurderer å legge julegavehandelen til bruktmarkedet.

– Vi i FINN støtter opp om Forbrukerrådets etterlysning av kutt av moms på brukte varer. Dette er et kjempeviktig - og enkelt - tiltak som vil bidra til at flere kjøper brukt, noe som er bra for miljø og lommebok, kommenterer bruktekspert i FINN, Kathrine Opshaug Bakke.

Et grønt lysglimt

NHO Service og Handels julehandelsprognose, anslår at nordmenn vil julehandle for 130 mrd. i år. I kroner er dette mer enn i fjor, men justert for prisveksten er det mindre. Organisasjonen forventer også færre julegaver under treet, etter nesten to år med jevn nedgang i salgsvolum.

– Det råder pessimisme i bransjen. I vår medlemsundersøkelse for desember, er det flere som forventer forverring i markedet enn de som forventer forbedring, sier Linda Vist.

Hun er likevel klar på at handelsnæringen er dyktig på tilpasning, og at endring og utvikling er normen.

– At dyrtiden åpner opp for mer bruktkjøp er positivt, og noe politikerne bør ta med seg.

Sterk november
Hilde Kjønstad er kjedeleder i Fretex.

Kjedeleder i Fretex, Hilde Kjønstad, er glad for at brukthandel normaliseres. Foto: Kristianne Marøy / Fretex

For vår medlemsbedrift Fretex ligger det allerede an til å bli en sterk julehandel.

– Her begynner julen 1. november. Vi fyller opp butikkene med brukt julepynt, brukte penklær, pensko og tilbehør hele familien kan bruke når de skal i selskap. Det skal være enkelt å velge brukt i julestria, sier kjedeleder Hilde Kjønstad.

Med en omsetningsøkning på åtte prosent mot november i fjor, kan det se ut som Fretex lykkes med det. Nå er Kjønstad spent på hvordan desember blir.

– Vi jobber målrettet for å inspirere folk til å handle brukte julegaver som bøker, interiørartikler, sportsutstyr og leker. Vi selger også en god del gavekort som gjør at folk kan gi bort en bærekraftig handleopplevelse. For oss handler det jo både om miljø og sosial bærekraft: Hittil i år har Fretex overført neste 26 millioner til ulike sosiale tiltak for folk som lever under fattigdomsgrensen.

Håndplukkede skatter
Bilder som illustrerer julehandel hos Fretex

Foto: Fretex

Kjønstad synes resultatene fra julerapportene til FINN og Forbrukerrådet, er gledelige.

–  Samtidig er det alltid spennende å se hvor mange som faktisk ender opp med å kjøpe brukt til jul. Dessverre er det fortsatt slik at mange tenker det er enklere å kjøpe nytt. Her har politikerne våre helt klart et ansvar, sier hun.

Fretex tar også selv ansvar for å gjøre brukthandel så enkelt som mulig. Du har åpent kjøp i ti dager i alle butikker, og julegaver kan byttes. I tillegg kan hele Norge velge mellom 5000 varer i Fretex sin nettbutikk, Fretex Arkivet.

Fretex Arkivet finnes også i fire fysiske butikker. Birgitte Glette driver en av disse, i Universitetsgata i Oslo.

– Arkivet-konseptet er litt ekstra relevant for de som ønsker å kjøpe brukte julegaver. Alle skattene her er nemlig håndplukket, både på nett og i butikk. Vi har tett dialog med sorteringsanlegget, og velger kun varer som er aktuelle og som kundene vår etterspør akkurat nå. Til julen ser vi også etter varer som er i ekstra god stand. Dette er ekstra viktig for de som ønsker å gi bort brukte julegaver, avslutter Glette.

kvinne

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!