Gjennomslag: Ekspert-utvalg skal vurdere moms-kutt på brukte varer og reparasjoner

Publisert

Stort engasjement om hvorvidt momskutt er veien å gå for å få opp salget av brukte varer og få til flere reparasjoner under vårt arrangement på Arendalsuka i fjor, der blant andre NHH-professor Jarle Møen (nr 2 fra høyre) innledet. Han er nå med i ekspert-utvalget regjeringen har nedsatt. Fra v: Anne-Cecilie Kaltenborn, NHO-SH, Solveig Schytz, Venstre, Kjersti Bjørnstad, statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Sp, direktør i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket, Jarle Møen, NHH og adm. direktør i IKEA Norge Carl Aaby,

-Det er bra at eksperter nå skal vurdere økonomiske virkemidler for en mer sirkulær økonomi. Regjeringen har brukt for lang tid på å komme til denne konklusjonen. Men, endelig blir vårt forslag om å kutte momsen på brukt og reparasjoner faglig utredet, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. direktør i NHO Service og Handel.

Regjeringens handlingsplan for sirkulær økonomi er lagt frem. I den ferske planen kommer det frem at det skal opprettes en ekspertgruppe som skal utrede hvilke økonomiske, regulative og informative tiltak som er effektive for å fremme en mer sirkulær økonomi. 

I ekspertgruppen sitter bl a NHH-professor Jarle Møen, som også satt i Regjeringens skatteutvalg som bl a anbefalte nettopp en slik utredning.

Ga signaler på NHO-SH-arrangement

På et arrangement i regi av NHO Service og Handel på Arendalsuka i fjor, gikk Møen langt i å gå inn for å kutte avgifter som merverdiavgift for å få fart på sirkulærøkonomien i Norge. I samme arrangement antydet statssekretær Kjersti Bjørnstad at temaet skulle utredes. NHO Service og Handel har siden jobbet inn mot myndigheter for at dette faktisk skal skje

Vil tilby ekspertene innsikt

- Vi og bedriftene våre er overbevist om at dette vil være et viktig bidrag til at vi bruker varene mer bærekraftig. Skatter og avgifter er effektive virkemidler når vi skal fremme at varer selges brukt og repareres – framfor å kastes. Vi er glade for at regjeringen har gitt et klart og bredt mandat til et svært kompetent utvalg. Nå skal vi følge arbeidet deres tett, og bistå med kunnskap og innsikt fra bransjene og bedriftene våre innen sirkulær handel, reparasjon og utleie, sier Kaltenborn.

Se også:
Regjeringen lovet utredning på vårt arrangement på Arendalsuka i fjor. Se her
Regjeringens pressemelding 14. mars 2024. Se her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt