Geopolitikk og handel: - Det eneste sikre er usikkerheten

Publisert

Under Retail Summit 2025 møttes sjefsøkonom i NHO, Øystein Dørum, statssekretær Maria Varteressian, forfatter av boken "Europa uten USA?", Jan Arild Snoen og næringspolitisk direktør i Abelia, Kjartan Almenning til panelsamtale. Ordstyrer var administerende direktør i NHO Service og Handel, Vegard Einan.

F.v. Ordstyrer og administerende direktør i NHO Service og Handel, Vegard Einan, og paneldeltakere statssekretær Maria Varteressian, forfatter av boken "Europa uten USA?", Jan Arild Snoen og næringspolitisk direktør i Abelia, Kjartan Almenning. Foto: Baard Fiksdal

- Med MAGA på turbo er det viktig å kunne stå i usikkerheten, var budskapet fra Jan Arild Snoen under Retail Summit 25. Statssekretær i Utenriksdepartementet Maria Varteressian, understreket hvor viktig det er å styrke Norge sin relasjon til EU.

Forfatter av boken "Europa uten USA?", Jan Arild Snoen påpekte at det ikke er uvanlig at et land setter egne interesser først. Det er bare det at Trump har en snever oppfattelse av hva som ganger USA. Foto: Baard Fiksdal

Under Retail Summit 2025 møttes sjefsøkonom i NHO, Øystein Dørum, statssekretær Maria Varteressian, forfatter av boken "Europa uten USA?", Jan Arild Snoen og næringspolitisk direktør i Abelia, Kjartan Almenning til panelsamtale.

Temaet var geopolitisk uro og hvordan dette påvirker norsk varehandel.

– Rett før denne samtalen presenterte Dørum tallenes tale, og da tenker jeg "alle disse grafene som kom og gikk, ikke visste jeg at det var selve livet", men slik er det jo akkurat nå, innledet Varteressian med å si.

Fem megatrender

Statssekretæren beskrev så en verden preget av de fem megatrendene på K: Krig, konkurranse, klimaendringer, Kinas dominans og KI. Alle disse smelter sammen, og linjene er ikke bare endret – de er sprengt.

- Så hva gjør regjeringen for å fremme norske interesser? spurte ordstyrer og administrerende direktør i NHO Service og Handel, Vegard Einan.

–  Først og fremst er det viktig å minne om det som har gjort Norge til det landet vi er på handelssiden, den økonomiske siden og velferdssiden: Vi har tjent godt på at regler har vært respektert. Siden andre verdenskrig har vi sett et globalt multilateralt samarbeid der USA har vært hovedarkitekten. Når de trekker seg tilbake fra dette, så må vi fortsette å stå på for disse verdiene. Både i Europa og i resten av verden, sa Varteressian.

Videre understreket hun at vi akkurat nå går fra globalisering til regionalisering, og viktigheten av EØS-avtalen er større enn noen gang.

– I EU er de ikke så opptatt av denne avtalen, der ser de naturlig nok mest til Brussel. Derfor er det vår oppgave å vise frem Norges rolle i alle ledd og ulike verdikjeder. Å vise hvorfor det er lurt å involvere oss.

Usikker normal

Sjefsøkonom i NHO, Øystein Dørum var opptatt av at amerikanske bedrifter og amerikanske forbrukere er våre allierte. Foto: Baard Fiksdal

70 prosent av Norges handel er med EUs indre marked, og hvordan dette markedet rigger seg kan påvirke Norge både direkte og indirekte. For norsk varehandel er det gjerne de indirekte konsekvensene som vil gjøre seg mest gjeldene.

–  For de aller fleste i salen her, vil jeg tro at det er import som er mest interessant. Trump-tollen kan føre til lav prisvekst, som i tur slår positivt ut i akkurat den sammenhengen. På den andre siden er det noen som frykter at aktører som møter stengte dører i USA, vil dumpe overskuddsvarene sine i andre marked. Det kan være mer uheldig igjen, forklarte Dørum.

Vi er tilbake i usikkerheten – og det vil være normalen fremover, ifølge USA-ekspert Snoen:

– Det er ikke uvanlig å sette sine egne interesser først, det gjør alle land. Det som er spesielt med MAGA på turbo, er at Trump har en veldig snever definisjon på hva som gagner USA. Han tror ikke på at flere parter kan ha fordeler ved å samarbeide. Han tror at alle transaksjoner har en vinner og en taper. Og han har det travelt.  Om1,5 år er det valg i kongressen, og da får demokratene mest sannsynlig flertall.

Sammensatt bilde: Hva nå?

I tillegg til det økonomiske aspektet, skaper også spørsmålet om datasikkerhet og dataflyt bekymringer.

Næringspolitisk direktør i Abelia, Kjartan Almenning anbefaler norske bedrifter å ha is i magen, men samtidig være bevisst de ulike områdene usikkerheten rundt Trump-administrasjonen kan treffe. Datasikkerhet er ett slikt område. Foto: Baard Fiksdal

- 70 prosent av verdens datasentre ligger i USA, og det går ut informasjon derifra til norske bedrifter og i den norske økonomien. I lys av at Trump-administrasjonen nylig la ned det organet som skal sikre datatryggheten til bedrifter og forbrukere, så setter dette oss i en sårbar posisjon. Derfor må vi sikre egen tilgang på informasjonen, forklarte Kjartan Almenning.

- Så hvilke anbefalinger har dere til norske handelsbedrifter akkurat nå? spurte Einan.

Samtlige i panelet var enige om at full boikott av amerikanske bedrifter, er en dårlig idè. De mente vi må ha is i magen og se på amerikanske bedrifter og amerikanske forbrukere som allierte.

- Men jeg vil ikke anbefale bedrifter å gjøre store, langsiktige investeringer, akkurat nå. Litt defensivt, kanskje, men nå bør fokuset være på å kunne stå i usikkerheten, var rådet fra Snoen.

Dørum var ikke helt enig:

- Om du lurer på å investere i det amerikanske markedet, så kan jeg være enig i at du bør tenke deg om to og tre ganger. Men om du driver virksomhet her hjemme i Norge, så er det viktigste at du skal drive sunt og ha til en regnværsdag, og så skal du ikke la være å investere om du ser forretningsmuligheter, avsluttet han.

Her finner du artikler om USA, EU og handelspolitikk.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?