Norge gjenbruker bare 2 prosent av ressursene: – Regjeringen må fjerne momsen på brukte varer og reparasjon

Publisert

Alexander Haneng under lanseringen av Circularity Gap Report.

Direktør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel, Alexander Haneng (t.h.), var til stede under lanseringen av rapporten, hvor han deltok i paneldebatten "Hvordan lykkes med samfunnsoppdraget for en sirkulær økonomi?". Foto: Elin Lothe Haga / NHO Service og Handel

Norge er fortsatt blant de dårligste i klassen når det gjelder å gjenbruke egne ressurser. Det viser den nye Circularity Gap Report som ble lansert i dag. Nå ber NHO Service og Handel regjeringen om umiddelbart å levere på sine egne strategier og innføre nullsats i merverdiavgiften for brukthandel, reparasjon og utleie.

- Regjeringen har store vyer for å gjøre gjenbruk og reparasjon enklere og billigere, men så langt er ingen av dem fulgt opp med konkrete avgiftsendringer. Hvis politikerne mener alvor, må de fjerne de økonomiske barrierene først – og begynne med momsen, sier Anne Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Hun viser til at service- og handelsnæringen ønsker å delta i det grønne skiftet, men at incentiver må til for å få volum og for å lykkes.

Rapporten avslører et voksende ressursproblem

Den ferske rapporten dokumenterer at Norges materialfotavtrykk har vokst til 208 millioner tonn, og at 77 prosent av ressursene importeres – noe som gjør norsk næringsliv sårbart i en urolig verden. Samtidig foregår 71 prosent av klimautslippene utenfor landets grenser, fordi vi kjøper varer som produseres andre steder. Rapporten peker på at økonomiske barrierer må fjernes og sirkulære forretningsmodeller må stimuleres for å snu utviklingen.

- Skal vi få fart på reparasjonsøkonomien og sirkulær varehandel, må det faktisk lønne seg å selge brukt og tilby reparasjon, sa direktør for innovasjon og bærekraft i NHO Service og Handel, Alexander Haneng, under lanseringen av rapporten.

Her deltok han i paneldebatten "Hvordan lykkes med samfunnsoppdraget for en sirkulær økonomi?". Haneng var opptatt av å peke på mulighetsrommet som finnes dersom det legges til rette for sirkularitet i større grad.

- Norske virksomheter har en enorm mulighet for innovasjon, både internt i Norge og som eksportvare, uttalte han fra scenen.

Strategier og planer – men fortsatt ingen avgiftsgrep

Siden 2021 har regjeringen lansert Nasjonal strategi for en grønn, sirkulær økonomi og en Handlingsplan for sirkulær økonomi. I mars i fjor nedsatte regjeringen en ekspertgruppe for å se på virkemidler for å fremme sirkulære aktiviteter. Et år senere etablerte regjeringen et nasjonalt samfunnsoppdrag for sirkularitet, der målet er at Norge innen 2035 skal ha oppnådd en betydelig økning i ombruk, reparasjon og deling av knappe ressurser.

Faktiske grep som legger til rette for den planlagte endringen, lar likevel vente på seg.  Samtidig banker EU på døren med sitt «Right to Repair»-regelverket.

- Skal norske bedrifter konkurrere på like vilkår, må vi justere skatte- og avgiftssystemet slik at det faktisk lønner seg å selge tjenester som reparasjon, utleie og bruktsalg. Å fjerne momsen vil gi rask effekt: flere grønne jobber, mindre avfall og lavere klimagassutslipp, avslutter Anne-Cecilie Kaltenborn.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Bestill et møte med oss

Bestill et møte med oss

Er du medlem og ønsker bedre kontakt, eller vil du høre mer om fordelene ved å være medlem?