NHO Service og Handel

Innhold

Grensehandelen er større enn tidligere antatt

Nyhet, Tall og fakta, Handel

Publisert

kakediagram

SSB har gjennomført en pilotundersøkelse for grensehandel for perioden september 2019. Nordmenn oppgir å ha handlet for 2 milliarder på til sammen 1,2 millioner turer over grensen denne måneden.

SSBs etablerte grensehandelsundersøkelse estimerte i høst nordmenns handel til 4,5 mrd for hele 3. kvartal 2019. Sammenlignet med dette, antyder tallet fra den nye pilotundersøkelsen på 2 milliarder kun for september, at omfanget av grensehandelen er høyere enn tidligere antatt.

Undersøkelsen viser at en tredjedel av handlekurven er mat og dagligvarer, og alkohol står for 18 og tobakk for ca 16 prosent av det som handles over grensen.

Tallene antyder at problemet med tapte arbeidsplasser og verdiskapning i Norge som følge av dette, er enda mer omfattende enn tidligere antatt. Da haster det med å innføre tiltak for å begrense den omfattende handelslekkasjen mellom Norge og først og fremst Sverige.

Mer her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!