NHO Service og Handel

Innhold

Kraftig vekst i utenlandsk netthandel

Nyhet, Handel

Publisert

handler med PC på knærne

(Foto: ColourBox.com)

Nordmenn svikter i økende grad den norske netthandelen til fordel for utenlandske nettbutikker som i fjor stod for rundt halvparten av den totale nettomsetningen, viser ferske tall fra SSB.

For første gang har Statistisk sentralbyrå (SSB) laget en rapport om hvor mye nordmenn kjøper på nett fra utenlandske butikker. I den nye rapporten "På nett med betalingskort over landegrensene" har SSB sett på utviklingen i nordmenns netthandel i utlandet i 2010-18. Tallene inkluderer kjøp gjort med betalingskort, men ikke kjøp betalt på andre måter, som eksempelvis ved bruk av PayPal eller Klarna.

Totalt brukte nordmenn 128 milliarder kroner med kort på nettet i 2018. Omtrent halvparten av dette beløpet (60,1 milliarder kroner) la vi igjen i utenlandske nettbutikker. Ser vi på all norsk kortbruk i utlandet samlet, utgjør netthandelen også rundt halvparten av alle kjøp. Tilsvarende andel i 2010 var 25 prosent.

Flere, billigere varer

Siden 2014 har antall kjøp av varer over nett i utlandet økt mer enn kjøp av tjenester, men beløpene det handles for har blitt mindre. I 2018 var hvert nettkjøp av varer og tjenester i gjennomsnitt på henholdsvis 274 kroner og 653 kroner, mot 556 kroner og 646 kroner i 2010.

En nedgang i beløpet for varer etter 2015 har sammenheng både med vekst i kjøp av digitale varer og tjenester for små beløp og at tollforskriften, som ga tollfritak for varer inntil 350 kroner inklusive transport og forsikring, ble innført i 2015.

Mer om saken

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!