Sterkt sommersalg for handel

Nyhet, Tall og fakta, Handel

Publisert

Kaltenborn

Anne-Cecilie Kaltenborn adm. dir. NHO Service og Handel. (Foto: NRK TV)

- Mange har nok hatt behov for å ta igjen det tapte etter lang tid med hjemmekontor og reiseforbud utenlands. Lav rente spiller trolig også inn, sier Anne-Cecilie Kaltenborn til NRK TV.

Ser NRK- innslaget her

Ferske tall fra SSB viser at detaljhandel gikk opp med 5,7 prosent fra mai til juni. Dette skjer etter en oppgang på 2,8 prosent fra april til mai. Nordmenn har de siste månedene vridd konsumet fra tjenster til varer og shopper mer enn før. I tillegg er betydelig redusert grensehandel en viktig faktor. Disse endringene i nordmenns handlemønster fører til store utslag i de sesongjusterte tallene.

Et eksempel er vår medlemsbedrift Clas Ohlson, som for det meste har butikker i kjøpesentre som har blomstret i sommer. Clas Ohlson opplevde 29 prosent vekst i juni, 21 prosent i mai og 17 prosent i april, men 7 prosent ned i mars.

- I Norge eier de fleste sine boliger selv og mange ønsker å investere i egen bolig. Dette forsterker seg  under koronakrisen med stengte grenser og hjemmekontor. Det ledet til mye oppussing og satsing på hjem, hage og hytte, sier Kaltenborn. 

SSB (April 2019-Juni 2019 sammenlignet med April 2020-Juni 2020):

  • Tapere: KBS (-17%), Sko (-25%), Klær (-15%)
  • Vinnere: Netthandel (+45%), Vinmonopolet (+27%), Dagligvare (+20%), Byggevarer (+29%), Sport (+17%), Elektro (+24,5%)

Se SSB-statistikken her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt