-Vi skal fortsatt være gode arbeidsgivere

Publisert

Arnstein Larsen er daglig leder i PrivatRenhold AS

Arnstein Larsen er daglig leder i PrivatRenhold AS.

- Renhold i private hjem er et stort og voksende marked. Vi har hatt en god start, men opplever at vår største konkurrent er svart arbeid, sier Arnstein Larsen i PrivatRenhold AS. I dag, 15. juni, markeres "Renholdernes dag" som gir en god anledning til å tenke fremover.

Arnstein Larsen, PrivatRenhold AS, startet i 2016 og er medlem i Renhold og Eiendomservice i NHO Service.

- Jeg tror på digitalisering av bransjen. Jeg kommer fra webbransjen og ser muligheter. Vi skal selvsagt ta ut effektiviseringsgevinstene vi kan få innen administrasjon og logistikk, men det betyr ikke at vi ikke fortsatt skal være gode arbeidsgivere.

Integrering i arbeidslivet

-Renholdsbransjen har en viktig rolle for integrering i arbeidslivet. 100 prosent av våre ansatte har utenlandsk bakgrunn. Noen kommer til oss gjennom et voksenopplæringsprogram som kombinerer jobb som renholder med norskopplæring. Slik må det være, og dette burde politikerne se potensialet i. Alle som er opptatt av utenforskap burde se mulighetene vi har, sier Arnstein Larsen.

- Vi er interessert i forbedring av insentiver som kan bidra til ryddighet, at det betales skatt både på tjenester og inntekt i privat renhold. Det vil være positivt for alle i samfunnet. Dette ser vi er mulig, etter at vi etablerte vårt selskap i fjor", sier han.

"Vi ser flere seriøse aktører som etablerer seg"

- Ikke bare næringspolitikere, men også politikere innen helse- og sosial må se verdien av å få de som jobber svart som renholdere i dag inn i ordnede former. NHO Service har bidratt til ryddige forhold i renholdsbransjen i flere tiår, i nært samarbeid med arbeidstakersiden. På denne måten har vi bidratt til seriøsitet i arbeidslivet. Nå står renhold i private hjem for tur, i det vi ser flere seriøse aktører som etablerer seg, slik som PrivatRenhold AS, sier Anne-Cecilie Kaltenborn (bildet), adm. dir. i NHO Service

"Vi må jobbe sammen"

Nå må vi sammen jobbe videre for at rydde opp i et nesten helsvarte forbrukermarked. Her jobber renholdere helt uten rettigheter. Det er fullstendig uholdbart, sier Kaltenborn.

NHO Service håper på større oppmerksomhet om effektive virkemidler for å bekjempe svart renhold. Det svenske skattefradraget for renhold hjemme har, siden det ble innført i 2007, hatt en svært positiv effekt. Svart arbeid har blitt kraftig redusert og de ansatte har fått rettigheter. Fra Sverige vet vi også at over 17 000 personer er sysselsatt innen renhold i forbrukermarkedet. Før skattefradraget ble innført var det bare et par hundre registrerte ansatte renholdere i denne sektoren.

- Det er viktig å understreke at det svenske skattefradraget for renhold også har gitt staten økte inntekter i form av skatter og avgifter. Dette er et virkemiddel med god samfunnsøkonomisk effekt. Det er på høy tid at vi ser nærmere på dette hos oss også, sier Kaltenborn.

Om Renholdernes Dag

Den 15. juni feirer Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og fagorganiserte over hele verden Renholdernes dag. NAF har en rekke arrangementer. Partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre (bildet, foto; Ane Børrud) har en kommentar på NAFs nettsider:
"Uten renholdere stopper Norge! 15. juni markerer vi renholdernes dag. Det er en viktig yrkesgruppe. Renholderne gjør et arbeid som ofte er usynlig, – men det blir fort svært synlig dersom arbeidet ikke gjøres, eller ikke gjøres godt". Se mer her

Se også: 15th June - International Justice Day for Cleaners and Security Guards (Facebook)

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!