Vil utvide krav om godkjent renhold

Publisert

#205

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service.

NHO Service vil forby privatpersoner å kjøpe vaskehjelp fra selskaper som ikke er offentlig godkjente, samtidig som man vil innføre et skattefradrag for kjøp av renholdstjenester i hjemmet.

I dag gjelder et slikt forbud kun for bedrifter og offentlige etater, melder NRK.

Denne ordningen trådte i kraft i 2012, og gjorde at alle renholdsvirksomheter måtte ha godkjenning av Arbeidstilsynet for å kunne drive lovlig.

Regjeringens høringsforslag
For bedrifter som kjøper renhold, er det i dag krav om at de må benytte renholdsvirksomheter som enten er godkjent eller har søknad om godkjenning til behandling. Tilsvarende krav gjelder per i dag ikke for forbrukere som kjøper renhold, skriver Arbeids- og sosialdepartementet i en pressemelding i forbindelsene med et høringsforslag sendt ut i vår.

Administrerende direktør i NHO Service, Anne-Cecilie Kaltenborn, mener det er på tide at slikt forbud også skal gjelde for privatpersoner.

– Privatpersoner som kjøper renhold i hjemmet, må vite hvorvidt de kjøper fra en bedrift som har kommet gjennom godkjenningsordningen eller ikke, sier hun til NRK.

Kaltenborn tror en godkjenningsordning i privatmarkedet vil gjøre det mindre sosialt akseptert å kjøpe svart renhold til hjemmet.

Vil også ha et skattefradrag
Hun erkjenner at det vil være utfordringer knyttet til å håndheve et slikt forbud i private hjem, men hun mener det vil sende et viktig signal.

- Samtidig mener NHO Service at forbrukerne her må gis en gulrot for å kjøpe hvite renholdstjenester, i form av et skattefradrag slik man har i Sverige. Der har man hatt et slikt fradrag i snart 10 år og det har hatt en veldig positiv effekt - både samfunnsøkonomisk og i forhold til de ansattes rettigheter, sier Anne-Cecilie Kaltenborn.
 
FAFO anslår at så mye som 43 prosent av privatpersoners innkjøp av renholdstjenester skjer helt eller delvis svart.